onsdag 1 juni 2011

Sveriges Marimekko

I lördags invigdes Frösö Handtrycks nya lokaler på Frösön i den tidigare mekaniska verkstaden för flygplan på tidigare F4-regementet, somt nu kallas Frösö Park
Under invigningen visades mode av eleverna på Palmcrantzskolans textilprogram. Eleverna har under våren designat och sytt kläder av Frösö Handtrycks tyger, som de visade på en liten cat-walk. Väldigt imponerande tycker jag, som är väldigt förtjust i Frösö Handtrycks tyger. Se bara dessa tre exempel, dessvärre minns jag inte namnen på de tre designer-ämnena, vilket jag ber om ursäkt för:
klänning av tyget
Sommar av Kajsa Aronsson
regnrock i Anna Erlandssons
underbara Ögonblick

Salsa heter tyget av
Chiqui Mattson
Ett nytt mål för Frösö Handtrycks ägare och vd Rose-Marie Öhlund anser jag ligger väldigt nära att uppnå:
– Jag vill bli Sveriges svar på Marimekko, säger hon till ÖP.

Efter 14 års reträtt till Krokom har Frösö Handtryck äntligen flyttat "hem" till Frösön i april i år. Frösö Handtryck etablerades 1946 och är ett av väldigt få textila handtryckerier i Sverige. Rose-Marie Öhlund tog över Frösö Handtryck för tolv år sedan och berättar för ÖP att hon hade två mål när hon började; att få utmärkelsen Utmärkt Svensk Form och att få Svenskt Tenn som kunder.  Lars Hanssons tyg ”Hönor” fick priset Utmärkt Svensk Form år 2000 och efter det har åtskilliga tyger från företaget vunnit priser. 
 Rose-Marie Öhlund hälsar invigningspubliken
välkomna och presenterar dottern Sara som arvtagare

Båda de tidigare målen har uppnåtts, det förstnämnda t o m ett par gånger om, men även ett tredje mål har nu vunnits: 
– Vi heter ju Frösö Handtryck, så vi ville hem till Frösön igen. I samband med Möbelmässan i Stockholm 2011 delade dessutom Elle Interiör ut pris till Frösö Handtryck i kategorin Årets textil. Kollektionen som belönades är designad av Pia Wallén och har fått namn och inspiration från modeskaparna Coco Chanel, Karl Lagerfeld samt Paco RabanneMotiveringen löd: ”Tre eleganta och humoristiska mönster av en textilformgivare i mästarklass”De långa tryckborden har god plats i den 1 100 kvadratmeter stora 
lokalen. Här finns kombinerad butik, fabrik och utställning. Här kan den intresserade också följa tryckningen av textilerna.


Tryckningen sker parallellt på de två tryckborden, genom screen-ramar, med motiven uppdelade i de olika färgerna. Alltså en ram per färg.


Trycken sker med en "ramlängds" mellanrum för att undvika att färgerna kladdas ut. När det torkat trycks "ramlängden" mellan de två och så trycker man en färg i taget. Varje tryckomgång med alla färger kallas en "rapport".
Det är alltså samma teknik som när en konstnär gör serigrafier i
en grafikverkstad, fast i mycket större och längre format.
Så här vackert blir tyget som trycktes ovan
med alla färger tryckta!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Venke sa...

OH! Detta har jag missat! Men jätteroligt ¨å läsa om det her istelle! Mycke fint som trycks på Frösö handtrykk ja! Roligt at dom finns i stan. Fin blogg du har. Mvh Venke

Lyckans Smed sa...

TACK; så glad jag blir!
/*