måndag 27 juni 2011

Sagan om en säng

Det var en gång en liten flicka som var så förtjust i en stor vit träsäng som hennes mor fått av sin gammelfaster.
Allmogesängen är från 1800-talet och ursprungligen från den gamla gården Glasett på Frösön. När föräldrarna hämtade sängen band de bara fast den på en släpvagn och när de körde tutades det och ropades runt omkring dem flera km innan de insåg varför. De hade hamnat mitt i ett bröllopsfölje alldeles bakom brudparets bil. Inte undra på att sängtransporten väckte uppmärksamhet!
min Prinsessäng har varit en dröm som blev sann
Varje dag gick den lilla flickan ned i gästrummet, tittade till "schabraket", som den kallades av de vuxna, och slängde sig upp på bakre kortänden som på en häst, red en stund o vilade så ut på den höga madrassen. Och så tjatade hon om att få upp sängen i sitt rum. Samma procedur varje dag. Slutligen så var barnsängen urvuxen och till flickans jubel och förtjusning bars sängen upp i hennes flickrum. Flickans dröm om att få sova som en prinsessa blev därigenom uppfylld!
Flickan växte upp och när hon flyttade hemifrån till en lägenhet på Frösön följde den älskade prinsessängen med, liksom när hon flyttade vidare ned till huvudstaden. Däremellan renoverades sängen upp med spackel, ornament och en vacker solgul färg, som gör den som ligger i den ännu gladare och mer prinsesslik.

Efter återflytten fick prinsessängen bli till hennes gästsäng hos föräldrarna och den fick därför inte följa med till Umeå. Vid varje övernattning i prinsessängen mindes den kvinna, som varit den lilla flickan hur mycket hon älskade denna säng. När hon lyckats köpa det där lilla huset, med rosenplanteringar skulle sängen få bli gästsäng för hennes gäster, var tanken. Så beslutades att föräldrarna skulle flytta och varken de eller kvinnan hade någon plats för sängen så den sattes ut på annons.

När sängen sålts visade det sig att det var en bekant som blivit förtjust i sängen i annonsen och bestämt sig för att köpa den, så då kunde alla leva lyckliga i alla sina dagar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Marlene Olsson 27 juni kl 20,09:
Fantastiskt MalinMatilda!!:-)) Helt otroligt:)) Tack snälla du- känns som vi har ett band ihop nu:)

Lyckans Smed sa...

Åtminstone är vi båda med i varsinn del av samma saga ;-)
/*