Illustrerad Vetenskap reder ut vad lillhjärnan hos alla däggdjur, fåglar, fiskar, kräldjur och groddjur egentligen används till.
Lillhjärnans primära uppgift är att kontrollera och koordinera våra rörelser. "När man skall utföra en rörelse, är det i första hand storhjärnan som sätter igång musklernas rörelser, men innan de nervsignalerna skickas till musklerna bearbetas de av vår lillhjärna. Den jämnar ut och koordinerar rörelserna så att musklerna i till exempel armen, handen och fingrarna samarbetar perfekt, när vi sträcker oss efter ett föremål. Lillhjärnan mottar också information från våra olika sinnen och bearbetar uppgifterna, så att rörelserna kan justeras, om det krävs för att föremålen till exempel flyttar sig.
Får man allvarliga skador på lillhjärnan, kan man mycket väl röra sig, men rörelserna blir ofta okoordinerade och långsamma. Ett annat typiskt symptom efter skador är att musklerna inte kan reglera sin hastighet och styrka. Det kan bland annat leda till att en klapp blir till ett slag." Min egen erfarenhet visar dock att det tar en tids ny inlärning innan man lär sig hur hårt man t ex ska ta i.
"1. Hjärnans rörelsecentrum (rött i illustrationen) aktiverar armens muskler och informerar lillhjärnan om den planerade rörelsen.2. Sinnesceller (blått) i armen sänder besked till lillhjärnan och sinnescentret om armens position, beröring och liknande.
3. Lillhjärnan (gult) jämför informationen och informerar rörelsecentret om huruvida rörelsen skall koordineras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar