söndag 5 augusti 2012

Påskön ur ny(gammal)t perpektiv

National Geographic nr 7/2012 är det intressantaste på länge. Inte nog med ett 17 sidor långt reportage om Påskön, vars moai-statyer som jag varit enormt fascinerad av sedan jag var barn. Jag minns hur jag förundrades på Kon-Tiki-muséet i Oslo av Thor Heyerdahls äventyrliga bragder. Påskön heter Rapanui på deras egna språk och när jag bodde på Ynglingagatan fanns faktiskt restaurang Rapanui längre ned på gatan.
En av de nyaste teorierna om hur  moaierna flyttades ända från stenbrottet till sina uppställningsplatser är faktiskt den mytomspunna att de faktiskt "gick". 2011 visade arkeologiprofessorerna Terry Hunt och Carl Lipo att så få som 18 personer med hjälp av tre kraftiga rep och en smula övning lätt och relativt snabbt kunde flytta en tre meter hög och fem ton tung moaikopia några hundra meter utan att skada den. Tillsammans med arkeologen Sergio Rapu, från den infödda rapanui-befolkningen utvecklade de en teori när de konstaterat att statyerna på grund av sin tjocka mage lätt kan vippas framåt, och att deras tunga, D-formade nederdel kan ha gjort att det gick att gunga moai från sida till sida". Några rullar behövdes inte. 
Heyerdahl gjorde med tjeckiske ingenjören Pavel Pavel och 17 medhjälpare 1986 försöket att knuffa en fyra meter hög och nio ton tung moai, medan de hela tiden höll statyn upprätt, framåt med roterande rörelser. Då skadades dock moais  fot så försöket måste avbrytas. Du kan läsa mer här!
min etsning Stonehenge- i all evighet från 1996 skickade jag
faktiskt Thor Heyerdahl när jag gick konstskolan och då fick jag
ett personligt tack-brev av honom bland de sista åren han levde.
En annan intressant artikel är den om Indiens hulmaner, de heliga apor, som också kan vara en svår plåga. Jag kommer ihåg när jag var i Indien och fick höra berättas om problemen de på ashramet jag besökte. De hade byggt en ny skola, men aporna envisades med att kasta takkuporna i backen så att de gick sönder.

Nästa nummer av National Geographic kommer först 20 augusti, så till dess bör du kunna få tag på nr 7 överallt.

Inga kommentarer: