lördag 25 augusti 2012

Njutningar och belöningar

Jag är övertygad om att livets mening rent genetiskt givetvis är att få barn, men nu föds det ju redan så många oönskade och jag har aldrig känt att det är viktigt att  föra  vidare mina egna gener. Om man istället flyttar perspektivet lite till meningen med livet ur ett rent personligt sådant är jag lika övertygad om att det istället handlar om att vara lycklig och hitta njutning
Njutbar italiensk glass och cappuccino på Wedan
Njutningen kan bestå av nästan vad som helst bara det känns bra, men det som händer i hjärnan kommer ändå att vara detsamma; vårt belöningssystem aktiveras och flera signalämnen frisätts. Helt enkelt för att vi ska vilja göra det igen och igen.
bild från www.hjarnguiden.se
Till signalämnena hör kära spårämnet dopamin och flera nervcellsgrupper. Utöver njutning är dessa också viktiga för vårt humör och vår sociala anpassningsförmåga så de är väldigt viktiga för vår personlighet. Om det är en obalans leder de nämligen ofta till psykiska problem. Septum, som ligger väl skyddat längst in i hjärnan, anses vara hjärnans viktigaste lustcentrumPrefrontal cortex bestämmer hur man ska bete sig. Nucleus Accumbens har hand om våra känslor, som skratt och rädsla. Amygdalan har hand om våra minnen av känslor och betyder mycket för vår motivation. VTA (Ventral Tegmental Area), slutligen, handlar om inlärning och där dopaminet uppstår.

Så, då har vi hela Njutningen som i ett litet paket i hjärnan!

Inga kommentarer: