torsdag 16 augusti 2012

Motivation och purjolök

Det bästa för att motivera mig har visat sig vara det avskräckande exemplet. Nej, nu är jag inte helt ärlig, men att lyssna på Beppes sketch Bunta Ihop Dom med Lars Ekborg, som du kan höra nedan och höra repliken "Kärringar över 40 blir ju så ful att det enda man kan göra med dem är att vända upp och ned på dem och använda dem som sparbössa" har fått mig att inse att det gäller att försöka hålla formen, eller snarare komma form igen. Nu har jag verkligen kommit igång på gymmet igen och kan omöjligt förstå hur jag kunnat hålla mig därifrån så länge.
Ja, också har jag läst lite i  Franska Kvinnors Smala Hemligheter, där den största hemligheten verkar vara att helt enkelt vara närvarande när man äter och njuta av det lilla. Helt i linje med min egen filosofi alltså.

Några exempel ur boken är att alltid äta med måtta, vilket man automatiskt också gör om man istället för att stressa äter långsamt och njutbart. Ät mer färsk frukt och grönsaker, laga maten själv och undvik hel- och halvfabrikat, ät en ordentlig frukost, ägna dig regelbundet åt fysisk aktivitet du tycker är kul, ladda med ersättningar och tröst att använda istället för choklad/glass eller vad du nu brukar stoppa i dig som tröst. Ha också alltid med dig en-cas [ifall] att ta till vid blodsockerfall.

Av recepten i boken är nog Den Magiska Purjolökssoppan viktigast. Det är i princip ett avkok/buljong av purjolök som fransyskorna  gärna använder under en helg för att rensa kroppen efter frossande på middagar e dyl och liksom starta om på nytt. 

Magisk purjolökssoppa 1 person/helg  
1 kg purjolök 
vatten som täcker dem i en stor gryta
Dela purjolökarna på längden och rengör dem väl. Skär bort roten och en stor del av det gröna. Lägg purjolöken i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp, sänk så värmen och låt sjuda utan lock i 20-30 minuter. Häll av vätskan och spara den. 
Lägg purjolökarna i en skål. Juicen ska drickas, uppvärmd eller rumstempererad, varannan eller var tredje timme, 2 dl åt gången. Till måltiderna eller när man är hungrig tar man lite av själva purjolöken, drygt 1 dl åt gången. Vill du så fukta med några droppar olivolja och citronsaft och krydda måttligt med salt och peppar. Till söndag middag kan du äta en bit kött eller fisk(ca 100-150g) med ångade grönsaker, olivolja och en bit frukt. 
Har inte testat den själv än, men eftersom jag gillar purjolök tror jag att det största problemet skulle bli enorm trötthet pga energibrist till min stackars hjärna. Därför törs jag inte äta bara soppan mer än max en dag till att börja med för att se hur det går.

Inga kommentarer: