söndag 12 augusti 2012

Grapefrukt hjälper cancermedicin!

Att kosten är viktig för hur vi mår har jag skrivit om tidigare, men att den t o m kan användas som medicin är nog nytt för många. Läser i DN om att forskare vid University of Chicago Medicine presenterat resultat som pekar på att medicineringen har kunnat minskas med upp till hela två tredjedelar om man dricker grapefruktjuice! Allt enligt populärvetenskapliga tidskriften Scientific American.
blodgrape på bild lånad
från  www.kalundbladh.se
I studien fick 138 patienter, som ordinerats substansen sirolimus även ett glas grapefruktjuice om dagen.  Sirolimus används för att kroppen inte ska stöta bort transplanterade organ och för att inte cancern ska spridas till främst hjärna och blod. Grapefruktjuicen gjorde helt enkelt så att kroppen lättare tog upp sirolimus så att bara en tredjedels dos fick samma effekt! Just att använda så mycket mindre medicin innebär både färre biverkningar för patienten. Att det också innebär en billigare kostnad är en fördel främst för landstingen. Läs mer om upptäckten här.

Just grape tycker jag, som älskar surt, är fantastiskt gott, men jag hoppas verkligen att jag inte kommer att behöva dricka juicen av just detta skäl!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: