onsdag 22 augusti 2012

Censur av skitstövel

Det blir mycket åsikter nu eftersom det sker så vansinnigt mycket upprörande saker i världen för tillfället. Nu har ju även Jamtli begått ett övergrepp i och med att Henrik Zipsane bestämt att Lars Vilks, som jag f ö anser är en riktig skitstövel, inte längre är välkommen att ställa ut på utställningen Udda och jämtJamtli  ville ha en utställning som skulle få uppmärksamhet, men nu har de kommit på att de inte fixar den uppmärksamhet de kanske får.
Lars Vilks på bild lånad från hanssonsblogg
De måste ha vetat innan bokningen att Vilks är och varit en provokatör i minst 20 år för det är och har han alltid varit öppen med! Så väl i media, som i hans böcker och blogg. Läser man hans och Martin Schiblis Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar från 2005 så får man helt klart för sig att deras definition på samtidskonstnär framför allt annat handlar om att få och behålla mesta möjliga publicitet under så lång  tid som möjligt. Detta sker bäst genom just provokation. Att Jamtlis chef Zipsane inte litar på JLK och heller inte vetat det före bokningen är därför ren ignorans.  Udda och jämt skulle kunnat bli en fantastisk utställning och jag har personligen lobbat för att Anna Odells Okänd, kvinna 2009-349701 ska visas även här.

Den som sig i leken ger hen får leken tåla och Pacta Sunt Servanda [Avtal ska hållas] är två citat  Zipsane borde ta till sig. Hur de än vänder sig nu så är faktum att det är en form av censur. Det är min åsikt, liksom många kollegors, men jag läser att andra har en annan som du kan se här. Det här handlar inte om civilkurage utan ren okunskap och oförmåga att kolla fakta från Jamtlis sida. Är det något man ska vara arg på så är det deras bristande engagemang i att ta reda på vad man avser att visa. Mitt eget förtroende för honom och Jamtli är tillintetgjort i och med detta.

Tillägg 29/8: Idag rapporterar ÖP att bara bara Claes Eklundh, Linn Fernström och David Svensson inte dragit sig ur än. Görel Åsbo, tidigare ordförande i JLK kommenterar också:
– Det är vår utställning, så det beslutet [om att genomföra utställningen eller inte] ligger hos oss och inte hos Jamtli.
Jag tycker att det är en oerhörd förlust, inte bara för Jämtlands utan hela landets konstliv att Zipsane, som det verkar på helt eget bevåg, fegar ur. I LT snäser  Zipsane som svar på frågan om han ångrar beslutet bara:
– Inte alls.

Personligen tycker att det är förbannat synd på vad som kunnat bli oerhört bra. De konstnärer som var inbjudna var utöver Lars Vilks, konsthantverkaren i keramik Zandra Ahl, internationellt framgångsrika målaren Karin Mamma Andersson, Nathalie Djurberg, som är mest känd för sina leranimationer, målaren Claes Eklundh, Mikael Ericsson, som arbetar främst med teckning, animation, television, ljud- och videinstallationer, målaren Linn Fernström, som fick sitt genombrott redan innan hon tog examen från Konsthögskolan, skulptören Anne-Marie Nordin, tecknaren Jockum Nordström, Anna Odell, som jag tagit upp flera gånger, målaren Andreas Poppelier, målaren Viktor Rosdahl, keramikern och glasblåsarn Per B Sundberg, David Svensson, som beskrivs som rumslighetens konstnär, då han ofta jobbar med ljus och slutligen videokonstnären och animatören Magnus Wallin.

Mårten Arndtzén har som så ofta helt rätt i Kulturnytt 30/8; konsthögskolorna är, utan de utländska studenterna, ett reservat för vit övre medelklass. Läs och lyssna på Arndtzén här!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Hur man än vänder sig så har man ändan bak...och vill man inte baka så ska man nog inte heller sätta degen.

//W

Lyckans Smed sa...

Precis min åsikt; man bör kolla upp vilka man kontrakterar så man slipper pinsamma urdragningar när något allmänt känt exploderar i ansiktet på en... Har man inte kollat upp det verkar man bara korkad.
/MalinMatilda