måndag 13 augusti 2012

Mitt 70-tal på Jamtli

Har knappt varit på Jamtli alls i sommar pga av det höjda inträdet, men i söndags var det gratis eftersom det var företagssponsrat.
Då fick vi tillfälle att verkligen uppleva 70-talslandet och fick syn på Fem Myrors Magnus & Brasse i vimlet för vi var inte de enda som passade på att få gå på välbesökta Jamtli när det var gratis...
Hela 70-talsprojektet har fått eu-bidrag och håller faktiskt en oerhört hög kvalitet. Jag kan förstå tanken med det höga entrépriset till 70-talslandet eftersom den jämförs med andra upplevelseparker, men tycker faktiskt att det borde vara billigare att gå in om man inte ska dit. Som det är nu har jag omöjligt råd att gå dit annars.
den här affischen vet jag att någon hade
hemma, men kan omöjligt komma ihåg vem
Det är lite komiskt att helt sonika vara museal, för känner igen så enormt mycket i utställningen, vilket inte alls är konstigt i och med att mamma t ex skänkte en hel del till utställningen.
Sammets-affischer, som de ovan kommer jag ihåg att några år äldre granntjejen Elke hade och jag tyckte att allt hon hade var så rätt och vackert. Åh vad jag önskade mig just såna...
Ziggy Stardust ovanför grammofonen, just det så heter det faktiskt och definitivt inte vinyl-spelare, som man ofta får höra numer!
Känner igen mormors gamla klänningar i garderoben... Förresten ser det mesta i pensionärslägenheten ut som hos henne bara för inte ens 10 år sedan. Det enda som skiljer är att det på Jamtli luktar alldeles för fräscht och vädrat jämfört med hos mormor.
Träffade ungdomsvännen Martin vid kiosken och vi pratade om när man köpte "smågodis för 1 krona" och det plockades till av hon i kiosken i en påse så liten att den knappt är 1/5 av dagens lösviktsgodispåsar.
Anders Sunesson har både gjort 70-tals-illustrationerna och snidat de härligt knubbiga figurerna lekparken i 70-talslandet

Både möblemang, affischer, musik och allt är hämtat från min barndom och jag känner igen hur det såg ut hos dagmammor, grannar osv + naturligtvis också en hel del som verkligen kommer från mitt barndomshem.
Resten av Jamtli är också njutbart, som att se t ex macken ovan,
alla gamla härbren och hus från 1700-talet och framåt.
Liksom torget, där det är full fart med gammeldags nöjen som att skjuta prick med slangbåge och skådespelare som lever i tidstypiska kläder.

Istället för att kolla Micke Mojo avnjöt vi, som vanligt med enbart vithåriga, jazz i Hovs trädgård och lite kaffe. Bara döda fiskar flyter ju med strömmen.

Inga kommentarer: