söndag 26 augusti 2012

Galleri Mono & Mono Rapide

Fotograf Lennart Jonasson öppnade i maj Galleri Mono, där han förenar sina intressen för konst och cykling på ett härligt sätt.
Under hela sommaren har här delar av legendariske ÖP-tecknaren Karl-Iwar Karlssons produktion visats här. Jag tog mig dock dit först idag, vilket är den utställningens sista dag. Jonasson har byggt om en gammal ICA-butik till galleriet, inkl cykel-kafé, veranda och en lägenhet.
Väldigt trevligt även en regnig första höstdag och de rosa väggarna i en del av galleriet är rosa eftersom det är färgen på ledartröjan i cykelloppet Giro d'ItaliaDen del som är själva cykelkafét har fått namnet Mono Rapide.
Karl-Iwars originalteckningar är fyndiga, men ofta dagsaktuella så vissa av dem är svåra att förstå så här i efterhand. En håggkåbbe finns också i galleriet och Karl-Iwars håggkåbbar användes länge som betyg i  ÖPs  recensioner.
Den enorma produktionen har Karl-Iwar sparat förvarade i fotokartonger. Det som inte hänger uppe finns därför arkiverade i högar med fotokartonger.
Det är så många verk att för att kunna visa allt har det hängts på tvättlinor kort och tvärs i galleriet.
Även om teckningarna är dagsaktuella så tycker jag att t ex idén för framtida fjällräddning känns väldigt aktuell med tanke på alla utryckningar den senaste tiden.
Också Förnyelse i Kreml känns dagsaktuell om ansiktena istället bytts ut mot Putins i en babuschka.
Karl-Iwars akvareller visades också. i utställningen som nu är till ända 

Nu stänger Galleri Mono för omhängning och vernissage för Kåre och KajsaTuva Henriksson på lördag. Välkomna då 12 - 16 till Fritzhemsgatan 92, Frösön! Öppettider lö - sö 12 - 16 ons - fre 16 - 20.

Inga kommentarer: