söndag 12 augusti 2012

Konsten att hänga konst

Att hänga konst är en konst i sig. Både när det handlar om att hänga hemma och särskilt när det hängs i utställnings-sammanhang handlar det om att den ska komma till sin fulla rätt.
På en utställning bör de som hör ihop hängas tillsammans, men med så mycket utrymme emellan att de inte tar ut varann. Liknande färger bör hängas ihop, storlekarna bör vara överensstämmande och man hänger dem på en höjd så att det känns konsekvent. Är det ett rum där man står upp bör de hängas så att man har dem i ögonhöjd när man står. Det kan man göra antingen genom att tänka sig en horisontal linje i mitten av bilderna och hänga så att den är på samma ställa på allt. Ett enklare alternativ är att hänga alla överkanter i en rät horisontal linje.
Inramning är inte alls nödvändigt, men om man vill rama in bör man använda neutrala ramar som inte stjäl uppmärksamheten från verket. Det är viktigt att tänka på att ge ett enhetligt intryck. Bilder som hängs ihop bör alltid hängas antingen bara med stående eller bara med liggande format. Om storlekarna inte skiljer väldigt mycket så är det bättre att göra t ex alla passepartouter i en enda storlek och hellre "för stora" än tvärtom. Passepartouterna bör vara vita för att bilderna ska framträda bäst och för att t ex svart förminskar och "suger" ljus.
Hemma ska man tänka på hur man ska se konsten. I de rum man  främst sitter ska även konsten hänga i ögonhöjd, alltså lägre än i  t ex korridorer eller andra rum där man främst står.
Lycka till nu!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för lyckönskningarna inför dagen!! :)
Det har varit en suveränt bra dag, otroligt mycket folk! (trots att solen inte infann sig) och jag har sålt flera fotografier.

//W

Lyckans Smed sa...

Grattis; vad kul!
/*