fredag 31 augusti 2012

Linjerad Britt Hillbom på Galleri S

I lördags hade Britt Hillbom vernissage för sin grafik-utställning på Galleri S. En utställning med "bara" grafik behöver verkligen inte vara enahanda, vilket t ex bevisades med all önskvärd tydlighet på julutställningen med   Näslund, Erlandsson och Larsson.
Torrnålsgravyrerna Dansare, Flygare och Blixt
Hillbom visar främst torrnålsgravyrer, men också några etsningarserigrafier och en animerad film. Hillbom, som kommer från Sikeå utanför Robertsfors i Västerbotten, visar helt platta naivistiska bilder i främst minimalistiska gråskalor. Jag antar att hon trycker från plast eller plexiglass eftersom koppargrafik innebär fler synliga spår och gråskalor i bakgrunden, om man nu inte är extremt noga vid avtorkningen före tryckning.
Serigrafierna Båttur, Jonglörer och Bubblor bryter av
i den annars svart/vita estetiken med tydliga linjer
"Barns lek [kan] vara nog så grym." säger Hillbom till ÖP. "Och lek är ett viktigt motiv för mig. Slarvigt man [sic! kan] många säga att lek är onyttigt, men jag tror det är ett alldeles nödvändigt sätt för oss att bearbeta våra upplevelser. Vi gör det som barn, men kanske behöver det också som vuxna."  Tror jag med och just det lekfulla med tydliga linjer i Hillboms konst tilltalar mig.
Etsningen Bärare i det inre rummet, har ett mindre
lekfullt uttryck än flickbilderna. Bild lånad från ÖP
I det inre rummet är bilderna mindre lekfulla och Hillbom har bl a utgått från citat av Hjalmar Söderberg gällande hur vi människor alltid strävar efter att göra intryck på andra. Hillbom berättar för LT att hon utgått från sitt eget liv och betonar också särskilt vikten av lek och kreativitet även i vuxen ålder.
Animationen Våga ser ut att vara tecknad och att trycka alla bilderna skulle ha varit en onödigt lång omväg; tolv bilder/sekund bör det ju vara, men i gråskalor för att passa ihop med utställningen. Där gårr en kvinna i baddräkt ut på en trampolin för att göra ett simhopp, men utan att någonsin våga hoppet. 
T o m 12 september kan du uppleva Britt Hillboms bildvärld, gör det!

Inga kommentarer: