lördag 25 februari 2012

Starkt hos Bolin

Persefone, And Until We Meet Again, May God
hold you in the Palm of his Hand
,(som jag
först tyckte såg ut som Anders Borg i handen)
och bronsgjutningen Dahpnes Fötter [sic!]
Eva Mossing-Larsen, vars konst nu visas på Bolins t o m den 7 mars, är en konstnärernas konstnär, som imponerar med verk som känns enkla samtidigt som hon precis hittar rätt så att tyngden sätter sig hos betraktaren. Målningarna är expressionistiskt starka med en färgpalett som ändå inte känns påträngande.
I Duschen ångar av värme och väta
Hon lyckas fånga de snabba skeendena precis när och som de sker, vilket ger en oerhörd skärpa till verken och man känner en verklig närvaro i dem. 
Leda och Svanen i brons, där svanens hals
nästan surrealistiskt kommer från utställningsrummet  
Skulpturerna har oväntade, nästan surrealistiska perspektiv. Verkens titlar skvallrar om ett stort intresse för den antika, likväl som kristna, mytologin. 
Bebådelse
Verken med den grekiska nymen Dahpne [sic!] skildras precis i det ögonblick då hon är både människa och lagerträd. Drottning Leda av Sparta visas kyssande Zeus i skepnad av en svan. Alltså precis i det ögonblick deras kärlek manifesterar sig som tydligast. Just det motivet har inom konsthistorien varit väldigt  vanligt att avbilda, men inte just så här.
Triptyken Hus och Människor och  Dahpnes Mun
[sic!] , varifrån en lagerkvist växer ut
Mossing-Larsen växlar såväl i format som i material, ofta målar hon på trästycken i olika former, såväl som på uppspänd duk, vilket ger en "råhet" jag tycker tillför en närvaro till utställningen.
Minotaurus, Apollo och Dahpne [sic!]
Vill du se vad många strävar efter utan tt lyckas uppnå bör du bege dig till Bolins senast den 7 mars!

Inga kommentarer: