fredag 10 februari 2012

Nyttan av ingefära

Att ingefära är fantastiskt som botemedel mot exempelvis förkylning har jag skrivit tidigare. Gurkmeja, som är en ingefärsväxt är förstås också nyttig, vilket jag också skrivit om tidigare.
Ingefära påstås vara bra för såväl hälsan som kärleken eftersom den innehåller eteriska oljor och ett ämnet oleoresin, som ger den speciella ingefärssmaken, men som också finns i chili och ger en stabil styrka, liksom röd färg.

Ingefära är en tropisk meterhög liljeväxt och det är de underjordiska knölstammarna vi äter. Idag odlas ingefära i Kina, Indien, Indonesien, Japan, Kenya, Jamaica och Australiska Queensland. Man kan också odla ingefära  själv i kruka:
"Plantera en liten bit färsk ingefära i sandblandad jord tidigt på våren. När rotbiten skjutit skott, vilket ibland kan ta mycket lång tid, sätter man om den i större kruka med näringsrik jord. Det är viktigt att välja en rejält stor kruka eftersom rotknölarna utbreder sig kraftigt under jorden. Använd gärna en vid, mjuk plastkruka med en diameter på 30 cm. Under sommaren vattnar man relativt flitigt. Se till att gödsla ordentligt under sommaren. Sent på hösten eller under vintern brukar ingefärans långa blad vissna och då är det dags att skörda! Plocka upp de nybildade rotknölarna och putsa av rötter och eventuellt kvarvarande blad. Låt några små bitar hamna i en kruka med jord för nästa års ingefära." ur Kulturväxter i kruka av Johan Lemte.

 Ingefära har under flera tusen år använts som medicin i Asien.
Idag används det vid behandling av illamående och åksjuka.
Bild från www.nyfikenvital.org
Ingefära är bland mycket annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulations-stimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är även värmande för matsmältningen och magen och tarmarna stimuleras, medan produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Det sägs få restprodukter och toxiner att lämna kroppen, vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret. Den lugnar därför magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar.  Ingefära stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen, som ger en känsla av värme. Den fungerar alltså slemlösande och stimulerande på lungorna. Mest vanligt är att vi köper den som torkat pulver, men kan också hittas färsk i de flesta livsmedelsbutiker.  
Den färska har en friskare smak än den torkade, men måste skalas. Enklast genom att bryta den i bitar och sedan skala den med potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men kan även frysas in skalad och rivs då enkelt medan den fortfarande är fryst. Inte illa eller hur? 

Inga kommentarer: