onsdag 20 april 2011

viktigaste påskpyntet

Full-fyllt fullt ätbart chokladägg från Tinas Praliner och portugisisk tupp
Om man bortser från Blåkulla-accessoaren Greta så är nog ändå mitt viktigaste påskpynt det vackra påskägget i choklad fyllt med, just det, choklad! Det är tillverkat i Alsen hos Tinas Praliner och är inköpt på Telogott. Liksom den fina tuppen, som är portugisisk och symboliserar lycka och tur!

Sagan om tuppen kommer från tiden då Portugal bestod av många små kungariken. Den handlar om en ödmjuk man som anklagas för stöld och döms till döden. Han förkunnade dock högljutt sin oskuld och begärde att bli frisläppt. Fångvaktarna brydde sig inte om honom, utan skrattade bara åt hans rop. När dagen för avrättningen skred allt närmre och han fortsatte att hävda sin oskuld lovade en av fångvaktarna att han skulle tala med kungen om hans fall.
Fångvaktaren fick inte möjlighet att närma sig kungen förrän just på dagen då mannen skulle avrättas. Fångvaktaren berättade om den dömde mannens böner för kungen vid en fest med middag. Tack vare feststämningen lovade kungen att lyssna på vad fången hade att säga, så fången hämtades.
“Så du är oskyldig, säger du?” skratatde kungen.
“Ja, herre, det är jag. Vid Gud svär jag att jag är oskyldig” svarade mannen.
“Jaha, men du har ju prövats och dömts till döden och jag kan inte ändra den domen utan något bevis. Hur tror du att du kan bevisa din oskuld, gode man?”
“Men herre, jag svär att jag är oskyldig,” bönade fången. Han tittade sig runt i middagssalen i desperation, sökande efter något som kunde hjälpa honom. Hans ögon föll på en tjänare som bar ett stort fat med fågelrester, som ångade av smaker. Han föll på knä.
“ Herre Gud,” bad han, “som Petrus, din lärljunge, förnekade dig en tupps klor, visa nu min oskuld  som din ödmjuke tjänare genom denna tupps klo…”
Alla ögon vändes mot fatet  med de ångande kycklingresterna och vidgades av undran och förtjusning när tuppen reste sig upp, putsade fjädrarna och gal högt.
“ Herren har i sanning talat,” sa kungen försiktigt, men med allt starkare röst proklamerade han, “Låt detta bli en läxa för oss alla att aldrig sätta oss till doms över vår nästa. Hädanefter ska tuppen  påminna oss och våra barn om detta Herrens under. Så skall ske i vårt rike. För evigt!”
Den glatt dekorerade tuppen är sedan dess  Portugals symbol och kan ses i nästan varje hem och vid alla fester. Den finns i form av brödlimpor, likväl som på godis och finns avbildad på byggnader. Den är den Portugisiska symbolen för förtröstan och Guds storhet, för lycka och tur.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: