tisdag 5 april 2011

Tanken på att äta gör oss mätta

Illustrerad Vetenskap rapporterar om ett riktigt budgettips, nämligen att forskning tyder på att man under en bantningskur kan stilla sin hunger bara genom att tänka på att äta vissa livsmedel.

Tanken på att äta gör oss mätta!
Tanken på en läcker kaka gör oss hungriga och skapar en lust att sätta tänderna i godbiten. Om man däremot föreställer sig att man äter den ena biten efter den andra, får man enligt ny forskning känslan av att vara mätt och förlorar lusten att äta.

Amerikanska forskare lät en grupp försökspersoner föreställa sig att de åt 30 små Non-Stop, medan en annan grupp skulle föreställa sig att de kastade 30 mynt i en tvättmaskin i en tvättomat. Efteråt visade det sig att den grupp som i tankarna hade ätit godis, bara tog hälften så många Non-Stop från en skål jämfört med dem som hade varit på den mentala tvättomaten. Ett efterföljande försök visade emellertid att tanken bara stillar hungern, om man verkligen föreställer sig att man stoppar godsakerna i munnen, tuggar, smakar och sväljer. Om försökspersonerna i stället föreställde sig att de lade 30 Non-Stop i en skål utan att äta dem, blev de ännu mer godissugna och åt dubbelt så många av de läckra choklad­bitarna.
Det är dock väldigt viktigt att tänka på rätt livsmedel. Eftersom ett tankemässigt intagande av godis ju inte stillar suget efter till exempel ost. Resultaten tyder på att man under en bantningskur kan stilla sitt godissug bara genom att tänka på att äta just det där godiset man skulle vilja äta. Undrar om detta även innebär att det smakar Carpaccio om man föreställer sig det fast man egentligen stoppar i sig blodpudding med...

Inga kommentarer: