måndag 25 april 2011

Samplantering för att slippa bekämpningsmedel och få större skörd

Tomat och basilika är inte bara väldigt gott att äta, utan om man odlar dem tillsammans slipper man använda bekämpningsmedel. Tänk ändå vad Moder Natur är klok att det som smakar gott ihop även kan göra gott för varann!
Jamie Oliver tipsar i boken o TV-programmet Hemma hos Jamie om just att samplantera tomater, basilika, ringblommor och vitlök samplanterade ihop. Detta  för att slippa använda insektsmedel. Gräslök. morötter, ros, gurkört, sparris används bl a på samma sätt. 
inte bara gott att äta och vackert att se på utan också bra för varann!
Det här med samplantering är så oerhört intressant, tycker jag och eftersom jag egentligen inte vet mer om det har jag sökt på internet. Tagetes minskar tydligenantalet nematoder i jorden med en sjättedel per säsong enligt en färsk studie, skriver odla.nu. Krasse, ringblommor(igen), krysantemum och solrosor (ej med potatis dock) är också trevliga i grönsakslandet. Krassen ska visst gynna potatis, rädisor, gurka och kålväxter samt skrämma bort vita flygare och bladlöss. 

Morötter älskar tomater av Louise Riotte är en bibel som varje köksträdgårdsplanerare måste haUtropar Gourmetodling.com. Boken handlar om samplantering och vilka grönsaksplantor som trivs med varandra och inte. Jag har därför sökt denna bok, men den tycks i det närmaste omöjlig att få tag i längre. Den utgavs tydligen av ICA bokförlag 1989. Jag får därför ge mig ut o leta bland antikvrier och handlare av gamla böcker! Jag fick svar från ICA bokförlag att de inte kommer att återutge Morötter älskar tomater, men att den finns att köpa på engelska hos Bokus, så har beställt den därifrån för 107,-. Det har dock tagit betydligt längre än de 3-6 vardagar det skulle ta att få den, men idag fick jag sms om att den skickats hit!
Tänk att veta vilka plantor som bör sättas bredvid varandra för att minska sjukdomar, göra plantorna mer produktiva och frodiga och inte minst att grönsakernas smaker framhävs! Har skrivit o bett ICA bokförlaget om återutgivning och hoppas att fler gör det, s¨kanske de faller för trycket. Så snälla, skriv också du; ju fler vi är ju starkare hörs vi!!! Gourmetodling.com skriver vidare att detta är något man har vetat länge och att det redan i Franchi Sementis kompletta odlingsguide från 1942 finns ett avsnitt om just samplantering, Consociazione di coltureDär står det bland annat att man ska plantera tomater i rader med 80 cm mellan varje rad. Och mellan raderna ska man plantera kål eller morötter. Man ska plantera sallad bredvid savoykål, broccoli eller blomkål, det gillar den. Snabbväxande rädisor trivs tillsammans med sallad och blomkål och persilja trivs tillsammans med lök och tomat.
FOBO, förbundet organisk-biologisk odling, skriver att samplantering med baljväxter under vissa omständigheter gynnar sallatens utveckling, men att man bör tänka på ljusförhållandet. Purjo och sallat är en annan variant. Som mellankultur i blomkålsland är den också bra. Efter skörden av sallaten sår man plattärter (ett ålderdomligt ord för vicker. Vicker kan användas för gröngödsling, den växer snabbt och samlar kväve. Det finns luddvicker och fodervicker. Linser borde också kunna användas) som kvävesamlare åt blomkål. Då man skördat sallaten passar tomater, spenat, bönor eller rädisor som efterkultur. 
På det hela taget vet jag att just baljväxter är väldigt bra att odla för att göra jorden fruktsam igen, eftersom de innehåller kväve. I Indien tror jag att de odlar växlande baljväxter o annat på fälten.

Inga kommentarer: