tisdag 26 april 2011

För 25 år sedan

Jag minns att både Kristsi Himmelfärdshelgen, 8-11 maj och pingsten, 17 - 19 maj var det så varmt att vi låg i bikini på balkongen. Först senare fick vi veta att det nog inte var så nyttigt.  
Den 26 april 1986 exploderade reaktor 4
i Tjernobyl vid ett provstopp. Olyckan mörkades tills höga strålningshalter uppmättes vid Forsmarks kärnkraftverk, som började söka fel här i Sverige. Stora mängder radioaktiva partiklar spreds över Europa. Enligt en FN-rapport dog 10 000 människor som en direkt konsekvens av olyckan. Mer än fem miljoner människor i Ukraina, Vitryssland och Ryssland har officiellt erkänts som drabbade på något sätt och många har rätt till olika former av bidrag.
Först år 2000 stängdes den sista reaktorn i Tjernobyl, efter påtryckningar från omvärlden.
Nu finns en säkerhetszon, 30 kilometer i radie, där tillstånd krävs för att komma in. Ett boendeförbud är utfärdat i 500 år. Allt enligt https://vardforbundet.se
Tjernobyl, Pripjit, bild lånad från http://news.bbc.co.uk
För ett antal år sedan läste jag Gunnar Bergdahls bok Ljudmila från Tjernobyl. Ljudmila Ignatenko berättar där om hur hennes man Vasilij, och ett antal andra brandmän var först på plats när härdsmältan i Tjernobyl startade. Vasia återvände aldrig hem till sin gravida hustru och Ljudmila var också tvungen att fly – hon återvände hem först 14 år senare, när hon medverkade i de filmer som Gunnar Bergdahl gjort om hennes liv.
Där blir kärnkraftens offer till människor med ansikten av kött och blod och jag vill verkligen rekommendera den. Ljudmilas Röst som är Gunnar Bergdahls film med samma ämne visas kl 20 på SVT Kunskapskanalen ikväll eller så kan du se den på SVT play. Gör det!


Vilken ödets ironi att 11 mars, 2011, nästan precis 25 år efter Tjernobyl-katastrofen sker en jordbävning
nordöst om Japan, vilken startade en tsunami som dödade tiotusentals människor och i sin tur slog ut kärnreaktorer i kraftverket vid Fukushima nära kusten... Vad lär vi oss av detta?

Inga kommentarer: