onsdag 9 februari 2011

Östersunds egen antideprisivist?

I gårdagens Jakten på lyckan träffar Hanna Hellquist Caroline af Ugglas för att undersöka om musik och sång är ett alternativ till lyckopiller. Hur påverkar musik vår lyckonivå? Jo, endorfiner frigörs i hjärnan av musik, precis som av träning, skrattyoga och choklad!   

Caroline af Ugglas har hållit depressionerna borta med  körsång och musik och faktiskt även konst. Hon kallar nämligen sina färgstarka målningar för just antideprisivism. Körsång sätter också extra fart på endorfinernaaf Ugglas säger att forskarna inte vet varför, men jag gissar att eftersom de aktiveras av att vi gör saker vi tycker är roliga, träffar människor vi gillar att umgås med och helt enkelt njuter av livet kan öka produktionen av endorfiner i kroppen måste det vara det enkla svaret på den gåtan!
Kajsa Tuva Henrikssons
Ingenting Roar Coco Chanel
efter Midnatt
Kajsa Tuva Henrikssons duk som
hon målat ihop med Kåre Henriksson
Här i Östersund ställer Kajsa-Tuva Henriksson nu ut 26 färgintensiva målningar på Galleri Bolins, som jag också skulle vilja kategorisera som just antideprisivistiska (fast de inte är föreställande som af Ugglas). Stora dukar och panåer  sprudlande av skaparkraft. Och publiken formligen älskar dem; enligt ryktet ringlade kön utanför Bolins vid öppnadet i lördags.
Exempel på Caroline af Ugglas antideprisivistiska  
målningar ur Jakten på lyckan 

2 kommentarer:

Anna sa...

Himla bra program det där.
Samhörighet är ju en lisa för själen, appropå körsången.

Lyckans Smed sa...

Ja, Anna; det är ett riktigt bra program!!!