måndag 21 februari 2011

Ljuset åter

Vad underbart att äntligen lägga märke till att ljuset nu återvänder! Igår strax före 17 hade det inte ens börjat skymma än, så det måste jag föreviga:
Vid 17 igår var det fortfarande så här ljust ute!
Bristen på dagsljus under hösten och vintern orsakar trötthet hos 10-20 procent av Sveriges vuxna befolkning och 2-3 procent visar t o m symtom på depression. Mörkerdepressionen räcker från hösten till vårvintern och här i Skandinavien är symtomen svårast under den mörka tiden, innan det ligger snö på marken.
Symtomen på mörkerdepression är ett ökat behov av sömn, extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet. Den mörka vintern förknippas ofta med depression. Får vi för lite ljus utsöndrar tallkottskörteln ett överskott av sömn-hormonet melatonin. Kroppen tror helt enkelt att det är natt när det är morgon och hinner inte ställa om sig i tid. Vinterdepression som orsakas av brist på ljus kan behandlas framgångsrikt med ljusterapi.
I morse var solen uppstigen redan 7,36. Inte undra på att man blir piggare, gladare och lyckligare med ljusets återkomst!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: