måndag 7 februari 2011

Jussi och Lavendelbiscotti

Sveriges störste tenor, Jussi Björling, skulle ha fyllt 100 år i veckan.
Antingen i onsdags den 2/2, som han själv påstod, eller som barnmorskan skrivit i lördags 5/2. Det har därför varit väldigt mycket om honom i både TV och radio till glädje för alla, som exempelvis mig, som tycker att hans röst måste vara den största tenor som åtminstone finns bevarad!
Igår bakade jag bl a Choklad- och Lavendelbiscotti (recept nedan) samtidigt som Sagan om Jussi visades i repris på SVT, fin film som jag såg första gången den visades, men nu alltså hade som soundtrack till baket! 
Eftersom jag redan läst och hört en hel del om Jussi var egentligen den enda nyheten att hans fars omstridda sångtekniksövningar, som bl a inkluderade både strupmassage morgon och kväll samt stryk om Jussi eller nån av hans syskon sjöng fel, tycks ha funkat utmärkt ur just sånghänseende. Barnen Björling hade en uppväxt väldigt lik Michael Jacksons med syskons och den tycks ha gett liknande men, med en evig känsla av att inte räcka till osv. Nej, jag tycker inte  att det priset är värt den välljudande begåvning det inneburit!
Jussi Björling på en nästan
"rebellisk" bild från en tysk sida
Choklad- och Lavendelbiscotti ca 30 st

100 gram70%-ig choklad
150 g (2,5 dl) sötmandel
150 gram rumsvarmt 180 g smör
1 tsk Stevia /2 dl strösocker /honung
100 g / 0,75 dl honung
1 ägg
2 tsk torkad ekologisk lavendel
4 dl mandelmjöl 
1 dl pyssliumhusk 
10 g/ 1 msk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka choklad och mandel grovt. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i tre lika stora delar. Rulla ut varje bit till en tjock rulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Så här:
Baka mitt i ugnen ca.15 min. Låt svalna och skär i 2 cm breda bitar. Sänk ugnen till 140 grader.
Vänd skorporna med snittytan uppåt och torka i ugn 15 min eller tills de är helt torra.
Choklad- och Lavendelbiscottis Smakar faktiskt ännu godare än de ser fina ut!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: