tisdag 15 februari 2011

Blomman som "rockar fett"

Lånar en så bra text från Kostdoktorn:

"Blomman som fettälskare älskar 

---Ofta kommer blomkålen till fettälskarens räddning. Den innehåller minimalt med kolhydrater och kan serveras på många sätt, varav alla smakar signifikant olika. De som påstår sig inte tycka om blomkål har nog ätit sådan som råkat ut för skolbespisningshanteringen: kokad mosig med spadet borthällt. I det läget smakar den ingenting.
Blomkålen är verkligen en blomma, och saknar klorofyll. Blomman skyddas mot solljuset genom gröna täckblad som sveper in den. De grövsta bladen kan man kasta, men de spädare, nästan gula som sitter längre in är pepprigt goda och skall tas tillvara. Även stammen används, om det sega och fibriga lagret ytterst skalas bort först. Hyvla den riktigt tunt ner i en sallad (kanske tillsammans med kålbladen?) eller skär den i små bitar och ånga eller stek. Men släng inte!
Blomkålens små buketter är minst lika mångsidiga. Med en mandolin kan man hyvla av det allra yttersta på dem och då få något grynliknande som av vissa används som ris. Jag själv brukar använda grynen råa, i en sallad eller som strössel på något mjukt för att få till en konsistensbrytning. Det mjuka kan gärna vara en puré på blomkål: koka buketterna i sparsamt med mjölk/grädde/buljong (det avgör ni själva) och mixa med lite av spadet i taget tills ni har en slät, babystjärtslen puré.
Eller rosta skiten ur buketterna. In i ugnen vända i en aning olivolja tills de mjuknat och tagit färg. Eller ånga dem. Gratinera dem med ost och fläsk. Hyvla dem råa och ät. Gör vad som helst förutom att koka dem mosiga och hälla bort spadet.
Och när grannarna från Solsidan kommer och förväntar sig finmat på helgen plockar ni också fram blomkålen. En gräddig puré till halstrade pilgrimsmusslor (eller halstrade vad-som-helst) och LCHF har aldrig smakat bättre. Smaksätt purén med tryffel om ni har, eller tryffelolja om ni ids. Nog smakar blomkålen tryffel redan som rå?
Den där lena purén fungerar dessutom ypperligt i soppor. Vispa ut den i buljong – kanske i en fond ni kokat av räkskal? – och ni får en mättande soppa av vintertyp som rinner fint ur en termos. Och när ni ledsnat på vad jag har att säga om blomkålen går ni direkt till mästarenVad gör ni med er blomkål? "

Jag väljer Kastrullhäxornas blomkålsoppa, som presenterades i Meny förra veckan 
4 port
1 dl hackad gul lök1
 medelstort blomkålshuvud
1 liter grönsaksbuljong
1 dl riven ost
2 dl grädde
salt, vitpeppar och körvel 
Dela blomkålshuvudet i mindre bitar (man kan ta med det finaste av *grönskan* också). Koka blomkål och lök i buljongen tills allt är mjukt. Mixa men inte helt slätt, det får gärna vara lite bitar kvar. Häll i grädden och låt allt bli ordentligt varmt utan att koka. Tillsätt osten och låt den smälta ner under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och körvel.

Inga kommentarer: