onsdag 9 februari 2011

Ättiksprit, du sura du underbara

Någon som röker i fläkten har flyttat in i mitt hus. Han eller hon tror säkert att han/hon döljer sin ”hemlighet” väl, men eftersom det är centralfläkt här innebär det att det i alla andras kök och badrum nu luktar askkopp. Dessutom luktar det avlopp i mitt badrum, antagligen pga spolningen av Östersunds ledningssystem med anledning av Cryptomsporidium-parasiten. Det, i samband med att jag hörde Underbara Claras   Husmorsskolan i P1 fick mej att tänka på Ättika. Det må vara surt, men är det ultimata medlet för, ja nästan allt egentligen. Hör bara här allt du kan ha den till:
Mot Röklukt placera en skål med 24 % Ättiksprit i rummet så försvinner stanken efter ett tag.
Avloppet rengörs enklast genom att hälla lite bakpulver i och på det 24 % Ättiksprit, så löses proppen upp.
På samma sätt kan du rengöra t ex en ingrodd spis. Häll lite bakpulver över och  på det 24 % Ättiksprit så fräser det till och det är bara att torka bort det ingrodda med en trasa/svamp.
Småflugor inomhus försvinner om du sätter ett litet glas med ättika 24 %  med n droppe diskmedel i.
Svettiga träningskläder bör blötläggas i utspädd ättika före tvätten så försvinner lukten.
Fett och dålig lukt försvinner om du lägger disktrasan i blöt tillsammans med ättika. 1 msk ättika 24 % till 3 l vatten.
Kaffebryggare blir ordentligt avkalkade med 1 dl ättika 24 % + 6 dl vatten. Kör igenom hälften av blandningen, stäng av i tio minuter och låt verka. Kör igenom resten. Brygg sedan med rent vatten 3-4 gånger.
Ta bort kalkavlagringar på diskbänkar och tvättställ eller runt kranar genom att hälla lite ättika på den rostfria bänken, tvättställsporslinet och kladda ut över hela ytan. Vänta ca en halvtimme och torka bort med en trasa uppblött i vatten. Klart! kraftiga avlagringar tas bort genom att ett hushållspapper genomblött med ättika får ligga på kalken över natten. OBS, använd inte på marmor eller andra stenmaterial.
Fula avlagringar i kaffe- och tekoppar och tandborstmuggar får ni bort genom att torka ur dem med några droppar ättika 24 % på en torr trasa. Är det tjocka avlagringar så häll ättika i muggen och låt stå över natten.
Diska ni finglasen för hand så häll litet ättika 24 % i sköljvattnet. Glasen självtorkar utan att missfärgas av kalkränder.
Bakredskap  blir lättare att rengöra med 2 msk ättika 24 % och  vatten i diskhon och låtredskapen ligga i blandningen en stund.
Köksredskap  Skrubba med ättiksblandningen 0,5 dl ättika 24 % + 0,5 dl vatten.. Skölj med hett vatten för att få bort lukt.
Fläckar på rostfritt och missfärgade, blankpolerade aluminiumkärl kokas ur med ättiksblandningen ovan.
Regelbunden behandling håller alltid grytorna fräscha.1 dl ättika 24 % + 3 dl vatten.
Putsa rostfria bestick med handuk fuktad med ren ättika, och torka sedan med torr handduk.
Koka upp lite ättika 24 % i vatten och låt därefter stå i vidbrända grytor/kastruller en stund så blir det lättare att diska ur!
Ugnsrengöring Ställ in en djup tallrik med ättika 24 % i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta därefter rent. 
24% Universalmedel
När du ska fjälla fisk går det lättare om du först gnider in den med ättika. Några droppar ättika 24 % i vattnet när du kokar fi sk gör den både vitare och fastare i köttet
Flammiga, rostfria bestick blir snygga igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika 24 %. Skölj! 
Fläckar på rostfritt och missfärgade, blankpolerade aluminiumkärl kokas ur med ättiksblandning. Regelbunden behandling håller alltid grytorna fräscha. 1 dl ättika 24 % + 3 dl vatten.
Det blir lätt bruna fläckar, s k jordslag, på hammockar och andra utemöbler med tyg och också på segel. Tvätta dem med ättika 24 % i tvättvattnet och fläckarna försvinner.
Bästa botemedlet mot Hicka är att suga på en sockerbit fuktad med lite ättika 24 %.
Koppar och mässing Ljusstakar och andra föremål av koppar och mässing  putsar ni skinande blanka med 1 msk ättika 24 %, 2 msk salt och en mjuk trasa. Blanda ättika och salt till en smet. Doppa trasan i smeten. Gnid lätt på kärlen, ljusstakarna eller vad det nu är. Skölj väl i ljummet vatten. Torka genast torrt med en ren trasa.
Om du har glömt köpa sköljmedel till diskmaskinen kan du använda 0,5 dl ättika 24 % i facket för sköljmedel och diska som vanligt, så undviker du att få kalkränder på porslinet.
Maränger blir extra flufffiga  om du blandar ett halvt kryddmått ättika 24 % i smeten. Då går det lättare att 
vispa 
Ägg spricker inte om man tillsätter några droppar ättika 24 %, när du kokar dem. 
Missfärgade vinkaraffer, blomvaser och liknande blir fina om man blandar lika delar ättika 24 % och vatten och låt stå, med fördel över natten. Diska sedan och skölj som vanligt.
Häll lite ättika i vattnet i toalettstolen och låt vara över natten. Borsta runt med toaborsten och det bruna i porslinet är väck!
Dålig lukt i kyl och frys tar ni bort med 4 msk ättika 24 % i 1 l ljummet vatten. Använd en mjuk trasa eller svamp. Torka torrt efter.
För effektivt rengöring av t.ex. duschkabiner av hårdplast i badrummet så blandar du 2 msk ättika 24 % med en skvätt diskmedel och ev. lite vatten. Stryk på blandningen med en svamp och låt verka en stund. Skölj/tvätta sedan av med vatten. Diskmedlet fungerar som konsistensgivare och gör att ättikan får en längre verkningstid.
För "allmän" badrumsrengöring ta 0,5 dl ren ättika 24 % + 3 liter vatten. Blanda ättikan i vattnet och våttorka alla ytor med en ren trasa. Fläckar i badrumsporslinet tas bort genom att strö över lite potatismjöl och därefter hälla över outspädd ättika och skrubba rent.
Ta bort beläggningen som bränts fast på undersidan  av strykjärn med att blanda 1 msk ättika 24 % med 1 msk vatten. Rengör försiktigt med mjuk trasa.
Ångstrykjärn avkalkas effektivt om du blandar 1 msk ättika 24 % tillsammans med vatten i strykjärnets behållare. Stryk som vanligt. En tops doppad i ren ättika 24 %, rengör hålen på undersidan.
Sensorerna i torktumlaren kan lätt kalkas igen om vattnet är kalkrikt. Torka av dessa med en trasa fuktad med ättika 24 %!
Saltränder på läder- och mockaskor försvinner enkelt om du tar en fuktig trasa med ett par droppar  ättika 24 % och torkar skorna rena. Fetta in dem efter behandlingen.
Sidenblusar Lite ättika 24 % i sista sköljvattnet ger en antistatbehandling till dina sidenblusar.
Ta bort kakelfog Använd outspädd ättika 24 % på svamp för att ta bort oönskad kakelfog på kakelplattor!
Sensorerna i torktumlaren kan lätt kalkas igen om vattnet är kalkrikt. Torka av dessa med en trasa fuktad med ättika 24 %!
Fyll en sprayflaska med en 1/3 ättika och en 2/3 vatten och spruta på speglar och blanka smutsiga ytor. Ättika ger glans, ingen skum och dödar bakterier och mögel.
En hink fyllt med 4 liter varmt vatten ska innehålla ungefär 2,5 dl ättika. Mindre vatten, mindre ättika. För golvrengöring och dina trägolv kommer de att skina fint!
Vita linnedukar och handdukar får ofta en svag, gulbrun ton med tiden. Tillsätt lite ättika i tvättmedlet och tvätten blir som ny! 1,5 dl ren ättika 24 %. Blanda ättikan i tvättmedlet och häll i tvättmaskinen. Tvätta i 60°. 
Markerar unghunden revir inom hus eller klöser katten på möbler och tapeter? Häll några droppar ättika 24 % på en ren trasa och stryk ut på de platser där hunden/ katten skvätter eller brukar klösa. Upprepa proceduren ett par gånger.
Urinavlagringar i burar till gnagare bottenlåda som är svåra att få bort. Häll ättika 24  % på de områden där avlagringarna fi nns och skrubba  med borste. Tvätta sedan som vanligt.
Insektsbett Blanda en del ättika 24 % med en del vatten och badda på insektsbett för att lindra klådan!
Myror För att förhindra att myror kryper upp på stövelskaften när du är ute i skogen, kan du gnida in stövlarna med ättika 24 %.Myror inomhus? Fukta en trasa/svamp med ättika 24% och stryk längs golvlister där myrorna håller till. Upprepa varannan dag första veckan, därefter en gång/vecka och myrorna håller sig borta!
Ogräs På hårda ytor som grusgångar kan ogräs tas bort med ättika. Ta en del ättika 24 % och en del vatten och blanda i en sprayfl aska eller i en vattenkanna med bra stril. Spruta eller vattna med blandningen på ogräset. Bästa effekt få du vid torr väderlek. 
Löss på rosor  Spruta dem då med en lösning av 1 dl ättika 24 %, 1 dl såpa och 10 l vatten. Undvik att behandla rosorna så här, när solen skiner.
Penslar som har blivit hårda vid förvaring kan du få mjuka igen om du ställer ner dem i en bunke med kokhet ättika 24 % i några minuter.
Ännu fler tips på Ättiksdeoderant hittar du här, den kan användas till att desinficera skärbrädan, i toastolen o -sitsen med, samt håller även min rostfria diskbänk blank med. 

Slutligen kanske jag ska påminna om att lukten försvinner så fort det har torkat!
Jag brukade se Rent Hus i TV4 när det gick. Fantastiska tips, men de tipsade om vinäger istället för Ättiksprit. Det är det enda som fick mig att tappa förtroendet Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson lite. På engelska heter ju Ättiksprit just vinegar så det måste vara därifrån de fått det.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

9 kommentarer:

Gustaf Segerström sa...

Toppenbra tips!

Har fräschat upp både begagnad diskmaskin och tvättmaskin idag.

Gustaf Segerström
http://www.fettdieten.se

Lyckans Smed sa...

Du ser; ättiksprit är inte bara surt, utan också väldigt användbart!

Gustaf Segerström sa...

Verkligen!

Tack igen för bra tips!

Lyckans Smed sa...

Ingen orsak; delar gärna med mig av den lycka jag finner!
/*

Anonym sa...Så glad jag blev när jag hittade detta . Ska nu putsa ljusstakar i mässing God fortsättning på det nya Året

Unknown sa...

Jag har använt ättika till mycket tidigare,men det var jättebra att få se det samlat så här.
Tack!

Lyckans Smed sa...

Varsågod!
Det var liksom min tanke med inlägget; att så mycket som möjligt ska stå där. Nu fick jag ändå inte med riktigt allt, men du hittar fler tips på http://lyckans-smed.blogspot.se/2011/02/surt-helgtips.html, http://lyckans-smed.blogspot.se/2013/11/polerat.html, http://lyckans-smed.blogspot.se/2012/10/smafluge-irritation.html, http://lyckans-smed.blogspot.se/2011/07/rumsren.html och http://lyckans-smed.blogspot.se/2011/06/slipp-lukta-svett.html

Unknown sa...

Jag har en riktigt sunkig dusch med kalkigt kakel och framförallt skitiga fogar.Vad skall jag använda för blandning då?

//Åsa

Lyckans Smed sa...

Jag skulle råda dig att badda ättiksprit på de kraftiga avlagringarna och låt det verka över natten. Om det inte hjälper kan jag tyvärr inte råda dig.
Lycka till!
/*