onsdag 30 januari 2013

Minutiöst Arkiv i akvarell

Kristina Bength visar t o m 3 februari den fantastiska utställningen I Arkivets Veck på Ahlbergshallen. Akvarellerna är målade med fotografier ur arkiv som utgångspunkt.
Hennes tålamod med de minutiöst detaljrika akvarellerna ser jag verkligen som avundsvärt för de stora akvarellerna är fotografiska men med en konstnärlig känsla som saknas i många andra fotografiska verk.
2011 tilldelades Kristina Bength Härke-stipendiet, som utställningen på Ahlbergshallen är en del av. För "sina skickligt utförda akvareller, som har sin utgångspunkt i Amanda Kristina Pedersens annorlunda livsöde. Genom sitt arbete med att transformera fotografi till storskaliga akvareller och installationer lyckas konstnären förmedla händelser från arkivens anonymitet och ge dem ett nytt liv" tilldelades hon den tillsammans med 15 000,- och en månads vistelse på Härke konstcentrum
Under Bengths vistelse på Härke målade hon utställningens enda färgglada verk, In the Medical Darkroom ovan enligt ÖP. Bilderna är öde, men de i den övre salen (vilka mina foton inte blev bra av) visas Att dölja för att låta det dolda synas som skulle kunnat vara från Frösö sjukhus, men som enligt Fredrik Ehlins text intimt  utforskar hur man i slutet av 1800-talet på mentalsjukhuset Hôpital de la Salpêtrière i Paris fotograferade hysteriska kvinnor i deras sängar. De hopsnörda lakanen i dem antyder tydligt just kvinnliga kroppar och är Bengths försök att anonymisera hysterikorna som naket avbildades på foton därifrån, utan möjlighet att kunna fly.
Bilden till höger ovan är min favorit i utställningen eftersom den kallt blanka finishen korresponderar mot den i min uppfattning varma kakelugnen i hörnet.

Alla bilder är tagna med Bengths tillåtelse, eftersom hon annars ogärna ser att hennes bilder publiceras i sammanhang de inte hör hemma. Personligen är jag oerhört fascinerad av konst som denna och känner ett släktskap med mitt eget undersökande av sjukdoms- och olyckstillstånd. Klart sevärt och halva veckan av utställningen är kvar så utnyttja det!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack själv för dina fina ord! Det värmer!
Vänliga hälsningar,
Kristina