tisdag 29 november 2011

Magiskt tänkande

"Ta inte ut glädjen i förskott" säger många. Att intala sig att allt kommer att gå illa och inte förbereda för hur man ska göra om allt går väl är en form av magiskt tänkande som präglat mig sedan barnsben. Man kan dock vända magin i den andra riktningen.
Numer vet jag nämligen att om jag istället gläder mig i förväg för något så  får jag förhoppningsvis anledning att glädja mig både då och när det infrias. Om det nu ändå inte skulle göra det så har jag i alla fall fått ut lite glädje av det...

I Indien fick jag lära mig att om man förbereder sig på att misslyckas så kommer man troligen att också göra det, eftersom man närmast frammanar det. Om man däremot förbereder sig på det bästa som kan tänkas hända så ger man det också en "skjuts på vägen". Det är väl egentligen detsamma som affirmationer, som exempelvis idrottare arbetar mycket med för att lyckas.

"Programmera om" dig själv: Lev dig in i och se framför dig hur du uppnår det du önskar för att detta ska bli verklighet!
Använd alla dina sinnen för att visualisera det: se dig sjäv, hör, känn, smaka och lukta dig till hur du vill ha det. Med tanken projicerar du först det du vill uppnå. Skapa så inre (mentala) bilder av dig själv när du lyckats med hjälp av alla dina sinnen. Lev dig in i det du vill och använd dessa känslor och inlevelsen; ju mer känsla du lägger in i dina bilder desto bättre fungerar det!
Fantisera dig in i hur det känns och upplev inom dig hur det redan skett. 
Vårt medvetande och fantasi är oerhört kraftfulla och lurar då hjärnan att så är fallet. Gläd dig i förskott och känn tillfredställelsen med det du vill uppnå, som om du redan vore där. I din hjärna blir då din dröm förvandlad till en redan uppnådd sanning. 
Tveka inte, utan var säker på dina tankar, och upprepa dem inom dig tills de blir en naturlig sanning inom dig. Skillnaden på de fantasier du har när du dagdrömmar och de du använder dig av när du visualiserar är att de visualiserade är mer fokuserade och kopplade till specifika situationer och händelser.

Att förbereda sig på det värsta blir ju en affirmation för det, så det är vad dr Kataria menade med att man "frammanar det". Så ta ut glädjen i förskott istället för inte vill du väl affirmera fram misslyckandet?!

2 kommentarer:

Ewa Lilja sa...

Mycket intressant och sant. Jag försöker verkligen tänka och leva så.
Att se möjligheter istället för alla svårigheter.Min son Johan Lilja forskar mycket om och kring detta hur man får människor att bli väldigt kreativa om man utgår från det som är bra istället för tvärtom.

Lyckans Smed sa...

Tack! Vad spännande med din son, jag såg att han forskar på MiUN. Är det här i Östersund han är eller i Sundsvall?
/*