söndag 20 november 2011

antikviteter i kryddskåpet?

Den här burken hittade vi i mammas kryddskåp när vi städat ur det för flytten. Den är så gammal att de inte ens börjat sätta Bäst före-datum på... Iofs håller kryddor länge, så det är nog inget större fel på den, men Gevalia har nog inte gjort kryddor på säkert 20 år men 4 kryddor är inget jag använder, utan snarare då kryddorna för sig. Frågan är dock om detta är matnestorn Tore Wretmans variant, som även benämns épice riche efter en av hans restaurang Riche i Stockholm. Jag luktade aldrig på den, men isf innehåller den:

Wretmans Épice Riche
1 del mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika


Den franska varianten
2 delar muskot
1 del kanel (eller ingefära)
1 del kryddnejlika
4 delar vitpeppar

Används bl.a. till smaksättning av patéer och grytor.



Medan Tunisiska 4 kryddor innehåller vitpeppar, kanel, paprika och coeurs des roses [rosenhjärtan, vilket jag alls inte vet vad det är].

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om den är från 1970talet vill dom nog gärna ha den till sin nya 1970-talsmiljö på Jamtli. Eva B S

MalinMatilda sa...

SANT; frågan är bara vart den tog vägen... Om jag hittar igen den ska jag skänka den dit