söndag 30 januari 2011

Verkligheten och en kär stad

Det fanastiska med att återkomma till en plats som man känner lika väl som sin byxficka och återse människor IRL (i riktiga livet) för första gången på en massa år beskrivs nog bäst med denna stämningsbild från Umeå; lysande hjärtan i parken vid Östra Kyrkogatan!
kärleksfull kvällsbild från Östra Kyrkogatan, Ume'
Fredag och lördag befann jag mig i Umeå,  där jag bodde och trivdes under mina fem år på Konsthögskolan. Jag var där för att uppleva Anna Odells omtalade utställning  Okänd, kvinna 2009-349701 på och i Verkligheten, men det återkommer jag till senare.

Verkligheten är ett ickekommersiellt konstrum i Umeå. Verkligheten öppnade, under det fantastiska namnet, hösten 2001 av främst tidigare elever från Konsthögskolan, Umeå universitet. Verkligheten visar bildkonst, ger utrymme för samtal och tänjer på gränserna mellan konst och verklighet. De blandar känt med okänt, lokalt med internationellt och olika konstformer med varandra. Verkligheten är konstnärer som heter Camilla Påhlsson, Helena Wikström, Ida Hansson, Gerd Aurell, Ludwig Franzén, Moa Krestesen och Mattias Olofsson.
Designhögskolan med skylt om bygget

Arkitekthögskola


Vid Umeå älv där Konsthögskolan och Designskolan huserat i decennier håller nu på att byggas ett Konstnärligt Campus, där det som ska bli Arkitekthögskola nu ser klart ut. Jag trodde först att det var den byggnad som skulle inhysa Konsthögskolan, som varit för trång sedan alla årskurser var fyllda 1992. Elevateljéer har därför fått inhysas i t ex gamla lärarhögskolan, baracker och t o m en "kåkstad" uppbyggd av spånskivor till små ateljébås, inne i muralen, som var den största salen där, ett år.... I Umeå satsas det på kultur och det är antagligen därför som Umeå får förtroendet att bli Europas Kulturhuvudstad 2014!
Kanske återvänder jag till Umeå tidigare än jag trott, Norrlands-
operan sätter nämligen upp Ottelo i februari och mars och som
den Verdi-fantast jag är skulle jag tycka att det vore underbart att se!

Inga kommentarer: