måndag 24 januari 2011

Exercishallen Norr - vad då KONSThall?

Jag har försökt följa med i alla turerna runt Färgfabriken Norr, som nu precis förvandlats till Exercishallen Norr efter att Färgfabriken i Stockholm dragit sig ur hela projektet. Enligt ÖP 22 januari 2011 eftersom Joachim Granit, som är en av Färgfabrikens två projektledare, i höstas var tydligt missnöjd med att Färgfabrikens representanter inte fått vara med att utforma den EU-ansökan om 2,9 miljoner, som nu avslagits. Denna utformade tydligen Jämtlands Länskultur helt själva på ett uppenbarligen "ej nöjaktigt" sätt.
I ett gemensamt pressmeddelande 2011-01-21 påpekas
att 
Färgfabriken Norr ju faktiskt haft 40 000 besökare till
en arena med avancerad samtidskonst  och att flera
utställningar uppmärksammats även nationellt. Detta
på att vara en KONSThall för företrädesvis samtidsKONST
Vad beror då detta på? Inför 2011 lade Granit och Färgfabriken fram förslag på tre utställningar i Östersund, där mat var ett ämne. Länskulturchef Ingrid Printz säger i ÖP den 22 januari 2011:– Vi kommer åtminstone att öppna ytterligare ett av deras förslag, nämligen innovationer. Den planeras till i höst. Matutställningen kommer man att försöka synka med arbetet med Östersund som mathuvudstad.Dessutom hoppas Printz  kunna jobba med design, kanske mer musik, mer Pecha Kucha och andra aktiviteterExercishallen Norr. Men KONSTEN då, undrar jag som engagerade mig väldigt, både som enskild konstnär och representant för KRO, för att få hit Färgfabriken Norr.
Jag har
 tidigare skrivit om hur just konsten verkar vara den onämnbara konstarten och jag har dessvärre en stark känsla av att 
Jämtlands Länskultur med Printz i spetsen, "råkade" glömma bort just KONSTEN och koncentrerade sig på designmusik, Pecha Kucha och alla möjliga andra aktiviteter i sin EU-ansökan för verksamheten i Exercishallen Norr. Just det gör mig så ledsen och besviken på Ingrid Printz, liksom på hela Jämtlands Länskultur. Ett ställe för samtidskonst är vad en KONSThall handlar om, varför då räkna upp allt annat än just det?

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Matilda. Tack för ditt mail och din blogg.

Konstutställningar med konsten i centrum är fortfarande stommen i
verksamheten framåt och det är naturligtvis olyckligt om det inte
framgår av pressmeddelandet.

Det är dock viktigt att vi kan bredda verksamheten vid konsthallen som mötesplats för att utveckla konst och kultur i länet
och för ökad möjlighet till finansiering av verksamheten framåt.

Mvh Ingrid Printz

Lyckans Smed sa...

Hej Ingrid!
Tack för ditt svar Ingrid! Jag tycker dock att det då kommer att saknas en plats att visa avancerad samtidskonst på. Gallerierna har ju ändå främst sådant de kan sälja och det har verkligen varit enormt lyxigt att inte behöva bege sig många km för att se konst av så hög kvalitet att det annars främst visas i storstäder.
Det var med stor sorg i hjärtat jag igår läste om allt annat än just konst, som Exercishallen Norr vill visa och jag är inte en sådan som sätter mig i ett hörn och gråter eller klagar till folk som inget kan göra. Jag försöker istället att uppmärksamma den som sitter i ledningen om det jag tycker bör göras för att kunna sova på nätterna. Jag hoppas verkligen att det blir pengar till Exercishallen Norr och att dessa främst kommer att gå till satsning på KONST!
Med vänlig hälsning
/*