onsdag 19 januari 2011

Djur en djup källa till lycka

Träffade just världens näst gosigaste silkestuss (lill)Bamse, som brukar vara så blyg utan husse, men idag kom han faktiskt fram o nosade på mig! (Allra gosigast är förstås min egen Greta, men det är väl klart att just jag tycker det.) Bamse har så tjock päls och är så snäll att husse Lasse bara lagt kopplet i snön så folk inte ska bli rädda när de går förbi, för Bamse skulle aldrig gå någonstans utan sin husse. Utan husse brukar han backa undan så man inte får klappa honom och ibland hittar husse hundgodis folk har försökt locka honom med, men som han inte äter om inte husse godkänt det...
världens näst gosigaste silkestuss Sheltien (lill)Bamse
(det finns även en Collie på gården som heter just Bamse)
Djur kan verkligen vara en djup källa till lycka! Forskning visar att kärleken (till en partner eller ett djur) liksom nära vänskap gör oss mest lyckliga. Yttre livsvillkor som till exempel pengar betyder lite för lyckan. Bengt Brülde, docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, forskar bland annat i vilka strategier som fungerar för att vi ska må bättre och bli lyckligare. Han har skrivit flera böcker, bland annat Lycka och lidande som sammanställer lyckoundersökningar och gavs ut i fjol.
"Det finns ett glapp mellan vad som faktiskt ger oss lycka och vad vi föreställer oss ger lycka. Vi har en bild av hur lyckan ska se ut och den bilden, som ofta också är exakt och detaljerad, är svår att göra sig kvitt. Det är det starkaste argumentet för att inte satsa på materiella ting och pengar. Den visar hur meningslöst det är att sträva mot materiella mål. Samtidigt krävs en viss standard för att vi ska känna lycka. Vi är lyckligare i den rikare delen av världen", säger Brülde.
Hans råd för att finna lycka är att man ska satsa sina kort på relationer och aktiviteter man gillar.

Inga kommentarer: