Så hittade jag detta recept som är både gluten- och laktosfritt helt av sig självt. Dessa biskvier måste dessutom vara bland det godaste jag någonsin bakat, så måste verkligen rekommendera det!
Små saffransbiskvier med apelsin ca 40 små
Sätt ugnen på 200°. Vispa snabbt ihop
200 g grovt riven mandelmassa
1 äggvita
med elvisp till en slät smet. Fyll en spritspåse med smeten.
Jag hängde spritspåsen över en hög mugg för att kunna fylla den med mandelsmeten. Bakom skymtar apelsin och citruskikör |
Spritsa ca 40 bottnar på en bakplåtspapperklädd plåt.
Eftersom smeten är så grov av dem hemgjorda mandelmassan fick jag ta bort tyllen ur spritspåsen för att få ut smeten |
Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 10 minuter. Låt svalna och stöt under tiden
1 påse saffran (à 0,5 g)
med
1 sockerbit
i en mortel. Blanda det i morteln med
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk citruskikör
Låt stå 30 minuter.
När jag läser receptet tycker jag det är konstigt att redaktören inte tänkt på de tips just Buffé själva gett tidigare om att smaken av saffran utvecklas bäst vid uppvärmning och med alkohol. Jag tillsatte därför både apelsinjuice och 1 msk citruskikör och det blev sannerligen helt makalöst gott! |
Vispa
250 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl siktat florsocker
fluffigt med elvisp. Tillsätt saffransjuicen och fortsätt vispa till en slät kräm.
Spritsa eller bred smörkrämen på mandelbottnarna så att det blir en toppiga bakelser. Låt stelna i kylen ca 1 timme. Temperera
ca 200 g 70%-ig choklad
Doppa biskvierna i den smälta chokladen och låt stelna på plåten (se översta bilden!) När det stelnat kan du avnjuta helt fantastiska små saffransbiskvier med apelsin i precis lagom storlek. Bäst av allt är inte hur goda de är utan att jag får behålla dem och slipper springa på toa direkt efter att ha ätit dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar