fredag 11 maj 2012

Tomatjuice efter träning!

Jag är förtjust i tomatjuice. Även utan vodka och kryddor i har det visat sig, fast Bloody Mary ju är den stora drinkfavoriten...
Jag blir därför väldigt glad när jag läser i DN att forskare vid Stockholms universitet presenterar en studie som visar på tomatjuicens positiva effekt.
gott och bra att dricka efter träningen

Dricker man tomatjuice efter träningsrundan eller ett tufft pass på gymmet kan man slippa den biokemiska stress kroppen annars utsätts för efter en fysisk ansträngning.
– Vi har låtit 15 otränade personer genomföra ett träningspass på ergometercykel och med en ny känslig analysmetod mätte vi hur mycket stress träningen gav upphov till, säger professor Dag Jenssen vid  Stockholms universitet till DN. "Försökspersonerna fick sedan dricka ett glas tomatjuice om dagen. När de på nytt körde ett pass med träningscykel hade stresseffekten försvunnit.
Därefter fick försökspersonerna köra ytterligare en femveckorsperiod – men utan att dricka tomatjuice. Vid nästa test var stresseffekten tillbaka.– Resultatet var oväntat positivt. Vi tror att det är karotenen lykopen som har denna positiva effekt för kroppens försvar mot radikaler, säger Siamak Haghdoost som lett studien.Att äta en tomat direkt efter träningen har ingen större effekt.– Lokopen [sic! lykopen] är bundet till tomatens skal och frigörs vid kokning och förekommer rikligt i tomatjuice och ketchup, säger  Dag Jenssen.
Forskningen kring tomatjuice ingår i ett EU-finansierat program som undersöker naturliga ämnen som anses ha positiv effekt för hälsan."Snacka om god nyhet i flera avseenden.

2 kommentarer:

Rose Garden Malevik sa...

Tja,,,,,,,de där e kankse smart :)
å missa nu inte.....

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Lyckans Smed sa...

Låter fantastiskt, men hinner knappast ned till Halland över dagen... Tack för inbjudan dock!
/*