torsdag 24 maj 2012

Försommarblomster

I måndags kom svalorna hit och de flög dessutom högt, vilket skvallrade om att det utlovade vackra vädret verkligen skulle komma. Det gjorde det också mycket riktigt också på tisdagen och med det försommarvärme och blommor och träd slog genast ut, eftersom det regnat innan!
Det är vad som skiljer södra Sverige från Norrland; här är våren bara några dagar lång och nästan bara någon vecka efter vårvintern blir det försommar. I t ex Skåne har det däremot knoppats, blommat och trappats upp i nästan två månader av just vår.
gullvivor framför matchande gult hus
Nu när gullvivorna blommar för fullt bör även min favorit, liljekonvaljen, vara på gång. Förr om året har jag kunnat plocka massor vid mitt barndomshem, men nu när det är sålt får jag leta mig nya växtplatser här i stan. Jag har sökt lökar för att plantera. eftersom jag slängde mina iskonvaljer även i år, dumt nog, men det finns ingenstans att uppbringa. Jag tror dock att jag vet var de kan tänkas trivas och hoppas att det stämmer, för liljekonvaljer klarar jag mig inte utan!
Så här prunkade var för övrigt kundvagnen när jag handlade i tisdags. Både Maja och jag vill, i vanlig ordning, att våra balkonger närmast svämmar över av växtlighet. Det är svårare för mig än henne eftersom hennes balkong har sol, till skillnad från min.

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Javisst, det smäller bara till och så är våren här i några dagar. Och allt ska hinnas göras på denna korta tid OCH att ta sig tid att stanna upp och njuta.
Jag önskar att jag hade en pausknapp till våren! :)

//Boije

Lyckans Smed sa...

Eller hur; med en pausknapp skulle man nog hinna bättre! fast ännu mer tror jag på slow-motion...