lördag 5 maj 2012

Micro-chips och hur motstå dem

Egna chips är enkla att göra i micron och blir då mycket nyttigare, om än inte riktigt nyttiga, än köpta. Gör så här:
Egna micro-chips
1 potatis
flingsalt
olivolja
krydda (t ex grillkrydda, fryst dill, svartpeppar, paprika eller vinäger)
Tvätta potatisen. Skär tunna skivor med exempelvis osthyvel. Lägg bakplåtspapper på en tallrik och placera ut potatisskivorna därpå. Var noga med att de inte ligger på varann. Torka av skivorna med ett hushållspapper för att suga upp överflödig vätska. Potatisskivorna ska vara torra. Strö över flingsalt och krydda efter smak. Droppa över lite olivolja. Mikra på högsta effekt cirka 5 minuter (beroende på styrka) tills potatischipsen får färg och blir krispiga. Håll koll så att du tar ut de chips som blir färdiga efter hand som de fått färg. Låt chipsen rinna av och torka på ett hushållspapper.
Du kan även göra chips vanlig ugn 175 grader i 30 min, stäng av ugnen, öppna luckan o låt så chipsen eftertorka så i en kvart. Då kan du dock inte kalla dem micro-chips, ju!

Äter du, som högerhänt chipsen med vänster hand och tvärtom så kommer du inte att äta mer än du tänkt. Hemligheten är att du då måste tänka efter inför varje tugga och inte bara "skyffla i dig" vilket också gör att du kan njuta mer av smaken på varje chips. Forskare vid University of Southern California har visat att försökspersoner äter 30 % mindre när de äter med "fel" hand. Inte så dumt, eller hur? Gör man dock bara chips på en potatis, så behövs väl knappast detta.

Inga kommentarer: