söndag 27 maj 2012

Bland blommor, blad och Mandelmanns

Igår hade Jamtli sin årliga Vårmarknad och dagen till ära blev det fantastiskt väder, fast prognoserna sagt tvärtom och det såg grått ut på morgonen!
Vilken helt fantastiskt hänryckande dag det blev denna pingstafton; oj-oj-oj. Maja och jag hade bestämt oss för att cykla dit och när vi mötte upp hade vi båda sommarklänningar med vipp i kjolen på. Medan vi susade nedför alla backar till Jamtli kom solen fram och flera berömde oss för vår somriga klädsel.
Vi kom samtidigt som Gustav och Marie Mandelmann så jag tog tillfället i akt att hälsa dem välkomna till Östersund och berätta att vi brukar hälsa på hos dem i Rörum när vi är nere på Österlen och att jag kommer dit nästa helg. De försäkrade att det var fantastiskt kul att komma hit till Jämtland och verkade väldigt glada, men så är de också så genuint gulliga båda två.
förtjusande syn av höhässjor, Storsjön, Frösön och längst bak
anas Oviksfjällen. Försommaren är fantastisk med sin skira grönska! 
Faktum är att vi först gick till Hov för att ta platser till deras föredrag, Vi kom dit precis när det låstes upp av marknadssamordnaren, som sa att vi nog kunde gå en sväng på marknaden först. Vi gick så i en halvtimme, innan vi återvände till en sal som börjat fyllas innan föredraget.
Tyvärr hade Mandelmanns bilder inte kommit med, men de berättade så målande att det egentligen inte var någon förlust. (I a f inte för oss som varit där...) Dessutom kryddade de föredraget med flera sånger med trädgårdsanknytning, varav man kan se en härMajas blogg. Där kan ni också se hennes bilder och tankar om dagen, så gör det!
Det slog mig att jag också skulle vilja leva som Marie Mandelmann,som också är konstutbildad. Bo enkelt, med djur och familj hon älskar
 och jobba med odlingen som sin konst. Så kom jag på att hon kanske
 skulle tänka samma sak om mig; att få leva med konsten,
 men jag tror inte hon skulle byta bort familjen. 
De pratade bl a om att det varit så "vansinnigt kallt på Österlen i vår", så tänkte på att föräldrarna som tillbringat sin första vår där, upplevt den som fantastisk. Pappa säger t o m att det känns som om sommaren redan varit, fast det bara är våren egentligen och att hela sommaren ligger framför dem. Allt handlar om vad man jämför med...
Efter föredraget fortsatte hänryckningen av den fantastiska försommardagen och vi njöt av att bl a se lilla fjällko-kalven ovan. Eller jag kanske skulle säga "fjällnära ko"-kalven som Mandelmanns? ;-) Visst är den helt bedårande? Än mer underhållande var det att se den efter att ja hört Mandelmanns berätta om hur arbetskrävande det varit att handmjölka två "fjällnära kor" från Klövsjö innan mjölk-maskinen äntligen både levererats och installerats.
Vi njöt lunchen i  Hovs trädgård och njöt av den försomriga utsikten därifrån.
Den inkluderade också en av lekplatserna. Jamtli är ett paradis för barn särskilt på sommaren.
Från framsidan ter sig Hov så här vackert till skillnad från på vintern (som du kan se här).
Vårmarknaden är nu nästan lika stor som julmarknaden, vilket är fantastiskt kul! Det skulle vara kul med någon liknande marknad, men inte lika stor även under sommaren.
en smed visade vad han gick för
Utöver flera föredrag och försäljning av växter, trädgårdsrelaterat, lokalproducerad mat och hantverk visas även gamla tekniker i och vid stugorna.
här visar Träakademien sina färdigheter
Har inhandlat en hel del att plantera både på skuggiga balkongen och på Landet, dessutom lokal ost, Jämtlands Landskapspelargon, urspungligen från Lits hembygdsgård och Gotlandslimpa av surdeg från Kaxås Vedugnsbageri.
Årets fuchsior på balkongen, som faktiskt får sol vid 17.
På bilden syns också mitt nyuppsatta kattnät, som jag
berättar mer om imorgon
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej o stort tack för ditt blogginlägg med foton o allt – vi ses o hörs Gustav o Marie

Lyckans Smed sa...

Tack för att ni läst, vi ses nog till helgen!