torsdag 3 maj 2012

Internet förändrar hjärnan

Till min fasa fick jag nyligen höra på Rapport hur  Internet förändrar vår hjärna. Det hade jag inte ens tänkt på kunde vara möjligt så det kom som lite av en chock för mig, som tillbringar många timmar på Internet och även använder det som umgänges-substitut när jag inte orkar umgås med människor IVL, dvs i verkligheten.
bild från Rapport
"I en [kinesisk] studie på ungdomar som ansågs vara internetberoende kunde forskarna se att försökspersonernas hjärnsubstans skiljde sig åt från icke-beroende.
Studien publicerades i ansedda Plos One, där forskare bedömer varandras rapporter och studier.
I studien visade forskarna att den "grå" materian i hjärnan till viss del "förtvinat" hos personer som ansågs vara internetberoende. Dessutom såg man att individernas totala hjärnyta hade minskat med mellan 10 och 20 procent, liknande de siffror man kan se hos drog- och alkoholberoende."
Varningstecken kan vara ett sämre socialt liv, sämre prestationer på jobbet, sämre humör i hemmet, känslor av ilska, rastlöshet och depression när man inte är uppkopplad och en ökning av lycka under tiden man är uppkopplad. Med andra ord behöver jag nog inte oroa mig, eftersom allt det där redan påverkats av mina hjärnblödningar.
Värre är dock att undersökningen även visade att de som använder internet "för mycket" blir sämre på att lösa problem och på att "vara kreativa". Kreativitet och problem-lösningar är ju något jag behöver vara bra på även fortsättningsvis.
lite snödroppar kanske kan vara bra för hjärnan?
 "Neurologen Gary Small menar att själva hjärnans fysiska struktur har börjat förändrats sedan internet gjorde sitt intåg. Hjärnan kopplas helt enkelt om. Men han är osäker på om förändringen är permanent.

-Våra hjärnor är känsliga för yttre stimuli, sa Gary Small till USA Today. Om man spenderar mycket tid med någon särskild mental övning så kommer de neurologiska kopplingar som utför dessa övningar att förstärkas. Samtidigt blir hjärnan sämre på de områden som får stå tillbaka för det uppkopplade beteendet - som att hålla konversationer eller titta andra i ögonen."
Skrämmande intressant; läs gärna mer här!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: