torsdag 17 maj 2012

Sommardrömmar om slott

Att semestra på slott känns verkligen som en dröm när jag slukar artikeln i DN i söndags:
Château de Chambord, Chinon, Cheverny, Chissay, Chanteloup, Chaumont, Chenonceau! Det hörs ju bara på namnen hur sagolik upplevelsen av slotten måste vara.
Sagoslottet  Chenonceau på bild ur DN
"Slotten i Loiredalen har snubblat fram som stavrim över mången besökares tunga genom århundradena. Il est magnifique, säger fransoserna om Loire, som är ett av de slottstätaste områdena i Europa." läser jag.  "Château Villandry, Loiredalens sista stora renässansslott, i vars berömda trädgårdar vi förlorar oss bland rosenbuskar och geometriska buxbomshäckar.
Château de Cheverny, som var Hergés förebild för det fiktiva slottet Moulinsart i Tintin-böckernas spännande värld.---
Sanden från Cevennerna bidrar med sina avlagringar till dalens estetiska värden. Sandholmar skapade av stora mängder sediment som förts ned från bergen syns över ytan. Namnet Loire härleds faktiskt till ett uråldrigt ord i galliskan som betyder just slam.
Detta harmoniska naturlandskap, dekorerat med sin unika mångfald av kulturhistoria, har inte bara gjort Loire populär bland turister att färdas på med båt. Det har också inspirerat konstutövare genom flera århundraden.
Château Villandry foto: Peter Hanneberg ur DN
Här verkade berömda målare som britten WilliamTurner och fransmannen Eugène Delacroix. Hit kom 1800-talspoeter och författare för att söka inspiration: Gustave Flaubert, Honoré de Balzac, Victor Hugo och Charles Baudelaire. Författaren och akademiledamoten Jules Renard beskrev Loire som ”en vidsträckt flod av sand, där också litet vatten rinner.--- Varje enskilt slott är i sig en överraskning, alltid en särling bland andra slottssärlingar. Resan får en speciell dimension när man sätter sig in i detaljhistorien för slotten och lär känna männi­skorna bakom dem. En främmande, skrämmande, fascinerande värld öppnar dörren på glänt, med kungar och mätresser, nobless och intriger, allt på en rikt smyckad scen av anrik byggnadskonst och extravaganta interiörer.
Att bo på slott i Frankrike innebär att man placerar sig mitt i det spännande korsdraget från den franska medeltidens och renässansens sofistikerade vingslag."
Tänk att bara vandra runt i trädgårdarna, äta maten, dricka vinet och dessutom sova i denna miljö. Det vore en dröm! Kanske kan den t o m bli sann? Skulle nog känna mig lika bortkommen som Guldlock hos de tre björnarna  i den miljön. Stirrande på maten och sängarna med stora ögon innan jag tar för mig, men det vore det värt!
Idag blir det världens godaste paj med knäckig rabarber;  har längtat så!

Inga kommentarer: