måndag 7 maj 2012

I Fröjas famn

Nu har fantastiska Fröjas Trädgårdar i Ås åter öppnat sedan landstingets skamliga beslut att lägga ned det 2010. Det är Cecilia WiklundCilla, som tillsammans med Cecilia Jonsson, Cicci, har återuppväckt Fröjas varma famn.
Växthuset är så ljust och välkomnande att det känns som att få ljusterapi bara att komma in där, upplevde jag när jag var där i förra veckan.
– Jag kan inte tro att det är sant att vi sitter här, säger Cilla till ÖP. "Landstingets växthus på Rösta har gapat tomma sedan verksamheten lades ner 2010. När Cissi och Cilla nu har fått möjligheten att hyra växthusen med tillhörande kafédel och trädgård är det en dröm som går i uppfyllelse."

Fröjas Trädgårdar har Cicci även rekryterat sonen Anton, att tillsammans med Peter Johansson driva kaféet. Deras sortiment är verkligen imponerande; titta bara här ovan på vad som säljs där. Då är inte ens fikasortimentets härliga mackor, tårtor och bullar med här.

Här ovan ser du härlig engelska lärarinna, kaffe och rättvisemärkta, fantastiskt smakliga Divine Chocolate.
Jag lånar mer ur ÖP"Att natur och trädgårdsarbete har en helande och läkande effekt är vid det här laget känt. Redan 2001 drog  Cilla igång trädgårdsrehabilitering mot stressrelaterad ohälsa i samma växthus, fast då i landstingets regi.---
2008 drabbades Cecilia Jonsson av cancer och livet såg mörkt ut. En lång rehabiliteringsperiod följde men det var först våren 2010 som hon var tillbaka i trädgården.
– Det räddade mig. Jag vet inte hur det hade gått annars.--- Det kändes som att komma tillbaka till livet och jag kände att jag inte ville göra något annat.
Nu vill de båda förmedla odlandets läkande kraft till andra. I privat regi har de tillsammans bildat ett bolag som erbjuder bland annat friskvårds- och trädgårdskurser samt trädgårdsrehabilitering." Den sorgligt öde och igenväxta trädgården på Rösta ska nu äntligen få nytt liv!
Blåvinge [Clerodendrum Ugandense] fantastisk växt,
som inte klarar torka
– Redan 1983, när vi båda gick trädgårdsskolan i Kramfors, började vi prata om att ha en verksamhet tillsammans och då pratade vi om namnet Afrodite. Så löjligt, säger Cicci till LT och himlar med ögonen. Afrodite är ju kärlekens och skönhetens gudinna i den grekiska mytologin, medan Freja eller Fröja är den nordiska fruktbarhetsgudinnan. 
– Och nu sitter vi här. Det här skulle bara hända, säger Cicci. Hon slår ut armarna och ser sig omkring i den del av växthuset som snart kommer att bli ett kafé. "Cilla brinner för arbete med människor i trädgårdsmiljö och att se både människorna och växterna växa. För henne är det den naturligaste saken i världen. – Människor som mår dåligt går med huvudet nedåt och axlarna uppdragna. Men bland växter händer det något med dem, säger Cilla. Då sjunker axlarna automatiskt ner och huvudet åker upp. 
– Det sker därför att vi får syre från växter. Det händer samma sak om du kommer in i en skog, säger  Cilla.--- Tillsammans har de stora planer för Fröjas Trädgårdar. Rehabilitering, hälsa och välmående står i fokus även fortsättningsvis, de kommer bland annat att ha kurser samt erbjuda rehabilitering och arbetsträning men de kommer sälja plantor också. 
– Men man ska kunna komma hit och bara vara här också, sitta i visningsträdgården eller här inne. Man ska inte behöva köpa något eller gå en kurs, säger Cicci till LT." 

Jag kan inte annat än önska dem all lycka och säga att deras initiativ är enormt välkommet! 

Inga kommentarer: