fredag 2 mars 2012

Tryck på tyg och papper

Fredrik Lindqvist visar sina tryck i linoleum och träsnitt på såväl tyg som papper  på Galleri Remi  t o m 7 mars. Det är färgstarkt och med fart och fläkt.
Enorma Tour de France där flera cyklister ramlat
Lindqvist kommer från Kristianstad och gick sina första år på Konsthögskolan i Umeå, där han var elev under Staffan Kihlgren till 1997, då han började studera på  Kunstakademie Düsseldorf, (samtidigt som jag började i Umeå).
Lindqvist  kombinerar trycken med applikationer och att
de och hela bilderna är ihop­sydda med stora stygn
Han är fortfarande bosatt i Tyskland och till en början tryckte han träsnitt på papper. Efterhand blev det allt större bilder som fick fogas samman. När han började trycka på tyg sydde han ihop delarna med grov svart tråd till stora bilder och började använda tygtrycken i skulpturala former. Enskilda dockor blev till allt större installationer med träsnittstekniken som grund.
"Min utveckling har gått i små steg. Jag gillar att bryta mot etablerade former och skapa nytt. Det hårda expressiva träsnittstrycket som möter det mjuka levande tyget tilltalar mig. Grafik har ofta varit regelstyrd, men det gäller att försöka gå vidare med tekniken" berättar han när han fick Region Skånes stipendium 2002.
 För LT beskriver han hur han tycker sig se ett tungt allvar i den tyska konsten.
"Mina verk har inte alls samma tyngd. Jag blir påverkad av musik men jag är även påverkad av den gamla traditionella tryckkonsten." 
träsnitt på papper
Hans verk känns verkligen lekfulla och tygerna i verken är både köpta (blommiga), liksom de han tryckt själv med både träsnitt och linoleum. Lite gatusmart fräckt, samtidigt som tekniken är väldigt gammal. Kul!


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: