måndag 19 mars 2012

Livfullt föreställande av Lif

 
Galleri S ställer Hans Lif ut Målningar & Teckningar, precis som utställningens titel, t o m den 4 april. (sedan är det min tur..). Målningarna är i olja på duk och teckningarna i tusch.
 
Jag kommer att tänka på ett föredrag om samtida måleri med Susanna Slöör häromsistens. Där pratade hon mycket om att det fotografiska måleriet ofta kan bli just okänsligt och stelt. Detta eftersom själva den tekniska hantverksskickligheten är möjlig att öva upp med god tid. Däremot kan det genuina och äkta sökandet i det fria måleriet aldrig tränas in genom att lära sig de "knep" ett fotografiskt måleri innebär. Föredraget var oerhört givande och i JLKs regi på Jamtli.
Hans Lifs verk är väldigt skickligt  förställande, men jag vill ändå inte kalla det för fotografiskt eftersom det finns en känsla tillagd i bilderna, som annars skulle kunnat kännas tråkiga. Kanske beror det på hans eget förhållande till det han målat och tecknat av? Nåt är det i a f som lyfter hans verk, till skillnad från t ex Karin Broos, som Slöör visade som exempel.
Tennkannorna är ur hans egen samling och allt ätbart har han verkligen ätit, berättar han för ÖP. Jag känner verkligen att jag fastnar just för bakverken. Kanske beroende på min vana att göra konstbakelser? På nåt sätt känns vår fascination för godsaker besläktad i a f.
 
"Haha, ibland köper jag dem för att jag ser att de blir bra motiv. Fast å andra sidan är motiven delvis underordnade, jag är allra främst intresserad av formerna, färgerna och ljuset. " säger han när ÖP påpekar att han verkar äta mycket kakor.
 Covers i tusch finns digitalförstorade på Fridehmsplans
T-banestation i Stockholm som en motvikt till reklamen
I det innersta rummet finns teckningarna, som är original-närbilder i tusch av kända porträtt av bl a Rembrandts Munchs och Caravaggios målningar. Just dessa teckningar har SL prytt Fridhemsplans T-banestation med digitalförstoringar av.

"Jag har kollat i konstböcker och gjort egna ver­sioner, det är mina covers bukar jag säga. Bilder jag gillar helt enkelt. Jag målar av lust, lust till det jag ser och vill avbilda. Det är en bra motor." Berättar Lif också för ÖP.


Du kan läsa mer om utställningen här och här.

Inga kommentarer: