lördag 10 mars 2012

Monstergrön mirakelalg

När maten har en spöklik grön nyans är möjligheten stor att det beror på superalgen Spirulina, särskilt om den är asiatisk. Spirulina är en blågrön alg som kallas för "mirakelalgen" eftersom den är så ofantligt nyttig. 
Spirulina i sitt naturliga tillstånd. Det är en Cyanobakterie, vilka
har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år och var en av de
första livsformerna på jorden med förmåga till fotosyntes
och ger alltså syre. bild från phenomenalhealthstyle
Den har inte bara häftig färg utan Spirulina innehåller naturlig antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar och dessutom krom, som gör insulinet effektivare. Det är immunstärkande, virushämmande och har en cancerskyddande effekt. Fast jag är överkänslig mot just krom på huden (det ger mig självsprickor) så går det bra med just Spirulina och min frukost ser ofta ut så här:
Keso, fil, kanel och Spirulina, en apelsin och dessutom ett kokt ägg. 
Spirulina är väldigt populärt bland seriöst tränande, eftersom det är så näringsrikt och innehåller mycket protein. Spirulina rekommenderas också till gravida och ammande kvinnor eftersom den har rik tillgång på biotillgängligt järnSpirulinaalgen består av 60-70 procent proteiner, vilket är tre gånger (!) större per viktenhet jämfört med nötkött. Man kan få ut 20 gånger mer (!) protein ur Spirulina än ur en sojaböna.  Spirulina är också rik på mineraler; särskilt järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Denn innehåller olika B-vitaminer (inklusive vitamin B12), betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Mängden av just vitamin B12 anses vara hög, vilket är betydelsefullt för vegetarianer, som annars kan ligga i riskzonen för brist på detta ämne. Spirulina innehåller 5-8 procent fett, varav ett högt antal essentiella fettsyror, särskilt omega-6.
"mirakelalgen" finns i burk på hälsokosten 
WHO har kallat Spirulina för ett av jordens "superfödoämnen" och NASA använder sig ofta av Spirulina vid rymdfärder för att astronauterna ska få näringsrik föda som tar lite plats.

Nu mot 
grafiken och (förhoppningsvis) de sista trycken; ha en riktigt skön lördag!


Inga kommentarer: