tisdag 13 mars 2012

Retrospektiva storverk ger dimensioner

En fördel med att jobba helger i  grafiken är att det vissa lördagar är vernissage, som man kan hämta energi ur när man tar paus. Karin Bernholm ställer nu ut retrospektivt på Härke, som Bernholm var med om att starta, t o m 25 mars och där kan man snacka om energisprutande konst!.
80-åriga Bernholm är en både färgstark och mångsidig konstnär, vars verk sköljer över mig i våg efter våg när jag går upp till utställningen.

– Jag trodde vi skulle hålla på en vecka, men 
Odd gjorde hela jobbet på några timmar och jag är ­jättenöjd, säger Bernholm till ÖPOdd berättar rört att faktum är att Bernholm blivit så glad av att se reultatet att hon grät en liten skvätt. Jag håller med, det 70-talet verken i utställningen är ordnade tematiskt efter teknik och motiv som en glad och humoristisk sammanfattning av karriären. Ända från 1950-talets uppdrag som modedesigner och formgivare för barnkläder till de illustrationer Bernholm gjorde till Barbro Nässéns diktbok Mitt Jämtland 2010. 
Här finns mattor med överväldigande färg- och formspråk och skulpturer i patellfärger med ett Babuschka-uttryck. Dessutom visas här också grafik, måleri, laminat och teckningar. Här finns både pastelliga och jordfärger, samtidigt som  närmast svart/vitt i striktare enkla former.  

Jag måste givetvis också nämna det faktum att Bernholm 1981 drabbades av en stroke och förlamades i vänster sida av kroppen. Det är alltså en liknande hjärnblödning som jag själv drabbades av och som innebar att jag av läkarna fick Konst på Recept 1995. Att Bernholm ihärdigt fortsatt skapa med en stor skaparlust tycker jag därför låter enormt hälsosamt. Antagligen är det just tack vare det som Bernholm ännu är så vital.

– Jag har ju så kul, formerna går att variera och jag hittar nya uppgifter hela tiden, säger hon till ÖP
När man är lam i vänster sida är det för att man fått blödningar som förstört kommunikationen i höger hjärnhalva. Det är i den högra hjärnhalvan de flesta av oss (högerhänta) har sina kreativa form- och färgmässiga förmågor och när man målar, skulpterar e dyl övar man upp förmågorna i den högra hjärnhalvan. Då bli balansen mellan höger och vänster hjärnhalva större och man mår bättre på alla plan, men särskilt så får man mer (just det!) energi.

Bege er alltså till 
Härke och tanka ordentligt med energi där med Karin Bernholms utställning!

Inga kommentarer: