tisdag 20 mars 2012

Ikonografi på "Turning Point"

 
Hos Bolin Gallery kan man nu uppleva och just "undersöka motiv och idéer" ikonografiskt i källarens utställning Turning Point. Det är Annamari Hartwig som visar den åtminstone 1500 år gamla konstform inom den ortodoxa kyrkan att avbilda Kristus, jungfru Maria eller något helgon med ett minimum av detaljer med ett maximum av uttryck som en ikon innebär.
Ikonerna är målade på traditionellt vis i äggoljetempera på preparerade träplattor. Att måla ikoner innebär att vissa föremål måste finnas med i bilden, vilket som jag skrev, beror på en oerhört lång kunskaps-tradition. "Att måla en ikon innebär att följa manus, vilket betyder att konstnären måste titta på förlagor eftersom det är mycket noga att allt blir rätt med gestaltningar, färger och symboler." Skriver LT, men Hartwig menar att bara man tänker på det så kan man jobba relativt fritt.
 
Hartwig är utbildad i  ikon-måleri vid Valamo kloster i Finland på olika kurser under de senaste elva åren och är sedan tidigare utbildad bildlärare. Jag tycker att det är fantastiskt att denna gamla traditionella måleri-teknik visas och att den förtjänar att uppmärksammas. Jag skulle gärna själv också vilja lära mig den, men det har jag inte haft tid till.
 
Hartwigs utställning innefattar också en fyllig beskrivning av  ikon-måleri och vad ikonerna visar genom symboler. Dessutom visas på en lap-top bilder av hur en ikonerna skapas från grunden. Att man börjar med bladguldet och så går från de mörkaste färgerna till de allt ljusare och avslutar med detaljer på motiven i bladguld. Intressant!
Ett vackert kläde med Kristus och ett rökelsekar med värme-ljus i finns också på central plats i galleriet som ett altare.


Utställningen pågår till den 11 april och Hartwigs folkbildande (vilket är ett av de vackraste ord jag vet) utställning förtjänar många besökare. 

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!  

Inga kommentarer: