torsdag 1 mars 2012

Karl-Alfreds favorit starkt effektivt

Spenat är konstigt nog inte så populärt, det är ju både gott, har saftiga blad med mjäll, fin konsistens och mild smak. Den är dessutom rik på järn, kalium och kalcium men även på A- och C-vitamin. Är god i soppor, grytor, gratänger och stuvningar, eller smörfräst serverad till kött och fisk.
Spenaten innehåller oxalsyra och måste därför förvällas ca 1 minut och rinna av innan den används. Späda blad av färsk spenat, babyspenat , kan dock användas direkt som sallad, utan att förvällas. Eftersom  spenat bildar nitrit vid varmhållning bör rester snabbt placeras kallt.
Karl-Alfred med favoritfödan
Seriefiguren Karl-Alfred åt spenat och blev då världens starkaste man. För ett år sedan lät forskare från Karolinska Institutet friska personer äta nitrit, som det finns rikligt av i just  spenat, sallad och rödbetor. Forskarna testade så deras prestationsförmåga med två cykeltest, där forskarna tog prover från lårmusklerna. Det ena testet innebar att de fick äta nitrit motsvarande 200 till 300 gram  spenat under tre dagar. Till det andra testet fick de äta placebo. När forskarna jämförde proverna från de båda tillfällena visade det sig att mitokondrierna, som fungerar som muskelcellernas ”kraftverk”, hade en förbättrad aktivitet när testpersonerna hade ätit nitrit. Musklerna behövde mindre syre för att fungera och det bildades en större mängd av det energirika ämnet nitrit per förbrukad syremolekyl!
– Mitokondrierna  har en helt central roll i cellernas ämnesomsättning. Det är sannolikt att en förbättrad  mitokondriefunktion har många goda effekter i kroppen och förklarar en del av grönsakers nyttighet, säger professor Eddie Weitzberg som tillsammans med professor Jon Lundberg leder forskningen.Det ni; ät spenat för bättre fungerande muskler!
Spenatsoppa är en av de rätter jag ofta gör till 4 port behöver du
1 l vatten
2 höns- / grönsaksbuljongtärningar
400 g djupfryst spenat
Koka upp 9 dl vatten, tillsätt buljongen och så den djupfrysta spenaten som får tina. 
2 msk mjöl
Rör ut i sista dl vatten till en redning. Häll i soppan och koka i 3 - 4 min
1½ msk smör
salt, vitpeppar
(timjan, mejram, gräslök)
Tillsätt fettet och smaka av med kryddorna. Servera med
1 skivat ägg per portion

Spenat är även enkelt att odla, också t ex på balkongen och då gör du så här!

Inga kommentarer: