lördag 17 mars 2012

Måleri med både olja och kol

Kerro Holmberg är konstnär, såväl som poet och de två personligheterna tycks befrukta varann på samma sätt som kolteckningarna i hennes målningar och oljemåleriet lyfter varann mot oanade höjder.
 
Hennes fascination av den ryske suprematismens skapare Kazimir Malevitj är tydlig, liksom hennes önskan att försöka återställa historien. 
Lili Brik, som var Malevitjs musa, retuscherades nämligen bort från alla bilder med honom under Stalin-perioden. Hon ansågs nämligen inte vara "värdig" Malevitjs kärlek. Holmberg återställer dock ordningen genom att måla tillbaka henne i bilderna.
Holmberg säger till LT att hennes konstnärliga målsättning är att göra en gammal bild till samtida.
– Färger och det taktila är viktigt i ögonblicket. Det är måleriets kärna.
Holmbergs målningar är både väldigt detaljerat föreställande genom, kolteckningarna med foton som förlaga, och närmast abstrakta med de målade färgfälten. Väldigt effektivt, tycker jag.
I ett hörn ovanför de andra målningarna hänger en vakande ikon, vilket Holmberg brukar ha på sina utställningar. Just på Galleri Remi korresponderar den väldigt väl och vakar över målningarna under den.  
Holmberg är en skicklig tecknare, som synes och den Tromp l'œil-effekt som inramningarna, med en svart kant mellan verk och ram, ger djup och "lyfter fram" själva motiven.  Gå och se senast den 28 mars!

Inga kommentarer: