tisdag 27 februari 2018

Autoimmun ingefärslax med blomkålscouscous och basilikakräm

Ingefärslax med blomkåls- och broccolicouscous och basilikaDijon-kräm
Sätt ugnen på 100°. Koka upp
1 lättsaltat vatten
i en kastrull. 
Lägg
600 g  lax
i en ugnssäker form och ringla över
2 msk olivolja 
Krydda med
1 salt och svartpeppar
och riv
ca 2 cm skalad ingefära
över. Ugnsbaka i 90°med termometer, tills innertemperaturen är 52°, vilket tar c:a 15 minuter.


Blomkåls- och broccolicouscous 4 port
Skölj och skär
blomkålshuvud
i bitar och lägg (även stammen) i en mixer med knivara monterade.  Kör blomkålen tills den är som couscous. Du kan annars använda en osthyvel och  hyvla lagom stora blomkålsbitar av.  Använd även gärna
1 brocccoli
På samma sätt. Ångkoka i ca  4 min och var noga så du inte kokar sönder blomkålen o broccolin! Häll
2 msk olivolja
i en stekpanna. Tillsätt
1 finhackad lök
1 riven vitlöksklyfta
Och koka, under omrörning i ca 3 min. Smaka av med
salt och  peppar
Ta från värmen och tillsätt
1 msk smulade torkade/ finhackade  
     färska örter
t ex finhackad salladslök, oliver,
soltorkade tomater, ekologisk apelsinzest, eller granatäpplekärnor
att servera med  Du kan också rosta hackade nötter, frön o dyl ihop med lök o vitlök .
Smaka av med  
salt och svartpeppar 
olivolja  
Färgglatt och därigenom autoimmunt med rivna rödbetor
Blomkåls- och broccolicouscous med Dijon-kräm+ tomater
Mixa ihop Dijon-kräm
1 tsk honung, flytande (=värmd)  
1 msk dijonsenap  
2 tsk vitvinsvinäger  
1 klyfta vitlök  
Tillsätt 
1 dl rapsolja 
i en tunn stråle under konstant mixande tills det binder till en (majonnäs-liknande) kräm. Smaka av med 
lite salt

Servera laxen med blomkålscouscousen och Dijon-krämen.

Inga kommentarer: