tisdag 20 februari 2018

Snabblagad Citronkyckling och gratinerad fänkål för din gom och hjärna

Från David Perlmutters eminenta bok Hotet mot din Hjärna hämtar (och bearbetar) jag detta snabblagade recept som jag serverar med surkålGratinerad fänkål och bakad sötpotatis: 

Snabblagad Citronkyckling 4-5 port
Tina
1 hel ekologisk kyckling (1½-2 kg)
i kylen över natten eller rumstemperatur några timmar. Sätt ugnen på 225° och skär kycklingen längs ryggraden med en vass kniv. Öppna den och platta till den genom att trycka hårt på bröstbenet.
(Alt. 4-5 kycklingbröstfileer
men då kan du inte använda skrovet till att koka benbuljong på.) Lägg med skinnsidan uppåt i ugnspanna. Blanda
1 skivad ekologisk citron
5 pressade vitlöksklyftor
färsk timjan enl smak
2 msk olivolja
i en skål och pensla kycklingen med
2 msk olivolja
krydda med
salt och peppar
Häll den citronblandade oljan med timjan över kycklingen så att citronskivorna fördelas jämnt över och runt den. Ugnsbaka i 200° i 45 - 55 min då innertemperaturen är 82°C och köttet inte är rött. Om du vill servera som mig med surkål och bakad sötpotatis sätter du in sötpotatis i ugnen efter ca 20- 30 min. Servera annars gärna med grönsallad och

Gratinerad fänkål 4 port
Skölj och ansa
1 fänkål
Klyfta den och ta undan fänkålsdillen. Sätt ugnen på 250° och koka upp fänkålen i lättsaltat vatten och tills de känns mjuka. Låt rinna av i durkslag. Smörj en ugnssäker form och lägg i fänkålen och dess dill.Krydda med
salt och peppar
och slå på
2 dl 40%-ig grädde
Strö till sist över
2 dl riven stark ost
och gratinera 15 min i 225° i ca 15 min tills gratängen fått en gyllene färg.

Inga kommentarer: