torsdag 1 februari 2018

Det Autoimmuna protokollet enligt Paleoteket.se

Jag har flera gånger nämnt Autoimmun Kokbok av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson så nu tänker jag berätta lite mer om den, eftersom jag tycker den är så bra. Så här presenteras den ”Det främsta målet med konceptet i den här kokboken är att förbättra din tarms integritet och att återupprätta normalt samspel mellan immunförsvar, tarmvägg och mikroflora.”  
Författarna är Karl Hultén och  Cecilia Nisbet Nilsson som båda skriver i www.paleoteket.seHultén har en magisterexamen i Biomedicin och har forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska institutet. Han är dessutomäven författare. "En långvarig kronisk inflammationssjukdom har motiverat mig att söka egna svar när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Jag tillämpar ett evolutionsmedicinskt perspektiv baserad på mat med högsta kvalitet och näringstäthet."
NisbetNilsson är Medicin- och vetenskapsjournalist, utbildad vid bl a Karolinska institutet, hon är kostrådgivare och hälsokonsult, Lic. Paleo Institute . "Har hävt följande sjukdomar via läkande kost och omlagd livsstil enligt den princip hon numera lär ut: Psoriasis (svår), Psoriasisartrit (reumatisk ledvärk i främst fingrar, tår och rygg), astma, IBS och allergier (pollen, damm, kvalster, stenfrukt, hund, häst). Idag är hon helt symtomfri och äter inga mediciner för dessa sjukdomar."
De har m a o egna erfarenheter av allvarliga hälsotillstånd som de kommit till rätta med genom kost- och livsstilsförändringar. Presentationen av det Autoimmuna protokollet på www.paleoteket.se tål att upprepas: "Autoimmun sjukdom… vad är det för något? Det är när kroppens eget immunförsvar av någon anledning angriper kroppens egen vävnad. Sjukdomen får olika namn beroende på vilken vävnad som angrips. Ibland kan man även ha flera autoimmuna sjukdomar samtidigt. Även om dessa sjukdomar har olika namn och olika symtom så har de samma grundläggande orsak, nämligen en tarm som släpper igenom partiklar som den inte ska släppa igenom och att kroppens immunförsvar är felreglerat. 
Några exempel på autoimmuna sjukdomar kan vara olika reumatiska sjukdomar, psoriasis olika sköldkörtelsjukdomar och många fler.  'Det moderna industriella samhället har drabbat vår hälsa hårt och sjukdomar som aldrig tidigare varit problem har nu blivit till folksjukdomar.'" Vidare ur Autoimmun Kokbok som även innehåller recept: ”Syftet med att gå över till den här kosten är att läka tarmens slemhinna”  ”…betonas att man kan återvinna hälsan med de högkvalitativa livsmedel som våra förfäder ätit under flera miljoner år. Här hittar man nästan bara rena råvaror som kött från gräsbetande djur, helst viltfångad havsmat, grönsaker, frukt, rotfrukter och bär”  ”…programmet (det autoimmuna kostprogrammet) är i grunden mycket försiktigt och det utesluter i stort sett alla sammansatta matprodukter för att vi ska vara säkra på att sötningsmedel, gluten och andra beståndsdelar inte stör tarmhälsan”

Inga kommentarer: