Je te tiens par la queue
Skala
500 g handpillade räkor
och lägg i marinad av
1/2 dl sesamolja ( som även är bra för att normalisera blodtrycket)
1 tsk tamarisoja
2 skivade vitlöksklyftor
1 finhackad mild chillifrukt
ca 1 cm färskriven ingefära
i ca 1 h. Hetta upp
1/2 dl olivolja
i en stekpanna. Lägg i räkorna tillsammans med marinaden och
30 (=ca 1 tsk torkad) färska basilikablad
och stek hastigt varpå du lägger dem på ett varmt fat
Spenatröra
Ansa
5 dl bladspenat
gnm att skölja och skära bort de grova stjälkarna. Fryst ska tinas till hälften
Hetta upp
olivolja
i pannan och tillsätt spenaten o fräs på medelvärme me
riven muskotnöt
1 tsk balsamvinäger
1 dl mandelgrädde
salt och svartpeppar
lägg upp på ett varmt fat och servera med räkorna, surkål och färskrivna grönsaker.
gör du parallellt genom att ta vara på
räkskalen
och låt dem koka i
vatten som täcker
Tillsätt
1 msk äppelcidervinäger
salt (1 tsk/liter vatten)
lagerblad
pepparkorn
Krydda efter tycke och smak med
t ex Ingefära, Basilika, Koriander, Citrongräs, mald/färskriven Ingefära mortlad Anis eller fänkål.
Tillsätt
½ färskpressad citron
för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen. Koka 5 -10h. Se till att det småputtrar och inte kokar för hårt. Använd sil för att separera skalen från buljongen och frys in buljongen i lagom mängd för användning i framtiden. Buljongen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. När den har kylts ner i kylskåpet ska det bli ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen. Den är som gelé pga gelatinet och den kan du ta bort och använda för stekning eller blanda ner i buljongen. Drick buljongen som den är eller koka den tillsammans med grönsaker, rotfrukter, fisk eller skaldjur och gör en god soppa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar