söndag 11 februari 2018

Fler Aternativa Fakta om näring här

Första delen av Alternativa fakta om näring hittar du här och här kommer fortsättningen av en artikel på engelska skriven av dr Joseph Mercola. Han är alternativmedicinare och osteopat, som kritiserats en hel del av skolmedicinare och läkemedelsindustrin, som enligt många ger sina råd för att få sälja sina mediciner. Det sänker verkligen mitt förtroende för dem och jag läser även dr Mercola med kritisk blick, men hans råd samstämmer så mycket med allt jag känner till och skrivit om tidigare, så jag väljer att tvivla på hans tvivlare. Dr Nisse Simonsson, som är skolmedicinare, håller dessutom ändå med om det mesta här! Jag har delat upp artikeln, som jag översatt från engelska här, så de första åtta punkterna finns här!:

Lögn nr 6: Fullkorn är Bra för Alla  Användandet av fullkorn är ett ämne det är enkelt att bli förvirrad gällande, särskilt för dem som är passionerade gällande hälsa och näring. Under lång tid har vi fått höra att fullkorn är väldigt bra för oss. Dessvärre kan ALLA spannmål höja våra insulin och leptin [som påverkar vårt ätande] nivåer, även fullkorn och ekologiska varianter, och höjd insulin/lep tin ökar risken för kronisk sjukdom. Detta gäller särskilt om du redan kämpar med insulin/leptinproblem, vilka kan gälla högt blodtryckkolesterolproblem, övervikt eller diabetes).
Min erfarenhet är att mer än 85 % av amerikanerna har problem att kontrollera sina insulin- och leptinnivåer och har ett eller flera av symptomen ovan. Kanske är du en av dem som kämpar för att bibehålla din ideala kroppsvikt och komposition, har en tendens att samla fett runt magen eller har en suboptimal [inte fullt optimal] lipid profil. Faktum är att problem med insulin/leptinnivåer är ett vanligt tecken på många sjukdomar som är vanliga idag, som exempelvis diabetes, hjärtsjukdom, demens och cancer.
Mycket fullkorn innehåller också gluten, vilket många är allergiska eller känsliga mot subclinical [utan eller med milda symtom] glutenintolerans är mycket vanligare än man kan tro, med symptom som inte alltid är uppenbara. Jag rekommenderar starkt att eliminerar eller åtminstone begränsa sädesslag i din diet, på samma sätt som socker/fruktos, särskilt om du lider av några av problemen ovan. En huvudregel är att ju högre insulinnivå du har, ju mer bör du begränsa intaget av sädesslag.

Lögn nt 7: Genmodifierad Mat [GMO] är Säker och Jämförbar med Traditionell Mat Genetiskt behandling av vår mat kan vara den farligaste aspekten av dagens livsmedelsförsörjning. Jag rekommenderar starkt att du undviker ALL GMOmat. Eftersom mer än 90 % av all majs och 95 % av den soja som odlas i USA är genmodifierad, kan du inte räkna med att precis all processad mat har åtminstone en del som är genmodifierad om det inte är märkt med USDA 100% Organic eller märkta som GMOfria.
Kanske är den farligaste  aspekten av dem att skördarna är mättade med en av de allra farligaste bekämpningsmedel på marknaden, glyfosat, för nära nog miljarder pund vart år. denna giftiga kemikalie kan inte tvättas bort eftersom den blir integrerad med nästan varje cell i plantan och därigenom förs över till din kropp.
Ingen vet exakt vad som kommer att bli den verkliga påverkan på vår hälsa av dessa livsmedel, särskilt inte på lång sikt. Djurstudier har visat på ökad sjukdom, infertilitet och födelsedefekter som de värsta. De som först ätit detta under en hel livstid visar på a dramatisk ökning av skador på organen, cancer och lägre livslängd. Det är viktigt att inse att, om du inte helt äter ekologisk mat, eller giftfri egen odlad, så äter du säkert GMOmat var dag. För att undvika så mycket GMOmat som möjligt måste du vara medveten om att följande är GMOmat om det inte är särskilt märkt att inte vara det [detta gäller dock inte i EU, men i USA]:  Majs, Alfalf, Soja, Bomull, Socker från sockerbetor, Zucchini, Vintersquash, Hawaiiansk papaya

Löfn nr8: Ägg är dåliga för Ditt Hjärta  Ägg har demoniserats i USA [och Sverige]... pga kolesterol-myten. Den tokiga tron att kolesterol, som i t ex äggulor, innebär hjärtsjukdom är helt enkelt falskt (se Lögn #1). Studier har visat att ägg INTE har någon skadlig inverkan på kolesterol-nivån lutan faktiskt är bland det mest hälsosamma du kan äta [som jag skrivit bl a r]. I en studie från Yale åt 6 delatagare två ägg dagligen i sex veckor. Forskarna fann att denna äggkonsumtion inte höjde kolesterol-nivån och inte hade några negativa effekter på blodsockernivån, vilket är ett mått på risker för hjärtat.

Använd frigående ekologiska ägg och undvik omega-3 ägg eftersom det inte är rätt sätt att optimera omega-3 nivån. För att producera dessa omega-3ägg får hönorna foder av dålig kvalitet där omega-3  fettet redan oxiderats. Omega-3ägg är också mer lättförstörda än andra ägg. Några av alla nyttigheter med ägg:  Ett ägg innehåller sex gram högkvalitativt protein och alla nio essentiella aminosyror Bra för ögonhälsan tack vare lutein och zeaxanthin, antioxidanter i dina linser och näthinna som hjälper till att motverka ögonsjukdomar som åldersförändringar i gula fläcken och starrBra källa till kolin, som är ett B-vitamin (essentiellt för nervsystemet, det kardiovaskulära systemet och hjärnans fosterutveckling) D-vitaminägg innehåller naturligt D-vitamin (24.5 gram) Svavel (nödvändig komponent av glutation, som även gör vackert hår och naglar) Många fler vitaminer och mineraler (B-vitaminer, vitaminerna A och E, kalcium, koppar, jod, järn, magnesium, kalium, selen och zink).
Bildmontage med hjärtat lånat från svenska.yle.fi

"Lögn nr 9: Mat med Lite Fett Förebygger Fetma och Hjärtsjukdom Konventionella rekommendationer har i över 40 år eller mer talat om att drastiskt minska fettet i kosten, men denna fettskräck är den drivande faktorn bakom dagens alla metabola syndromet, övervikt och dålig hälsa. Som jag långt ifrån de mindre än 10 % mättat fett som rekommenderas av USDA, [Livsmedelsverket rekommenderar att vi inte äter sådant alls ]! Kris Gunnars uttryckte det väl:

'De första riktlinjerna för kost i USA publicerades år 1977, nästan exakt samtidigt som fetma-epidemien satte igång. Självklart bevisar inte det något (korrelation är inte detsamma som kausalitet), men det tyder på att det inte enbart kan vara en tillfällighet.
Fett-varningarna la framför allt skulden på mättat fett och kolesterol (oskyldigt [läs gärna mer om vikten av kolesterol och missförstånden gällande det här! Det är den danske läkaren och oberoende forskaren Uffe Ravnskov, som är medlem av flera olika internationella vetenskapliga organisationer och tidigare assisterande professor i Danmark och Sverige, som är berömd för sitt ifrågasättande av  det vetenskapliga konsensus gällande the Lipid Hypothesis -  Fetthypotesten, som hävdar att kolesterol-nivån ligger bakom explosionen av hjärt- och kärlproblem i västvärlden]), medan socker och raffinerade kolhydrater (hotfulla mot kropp och hjärna)fick fritt fram. Sedan rekommendationerna publicerades har många massiva studier utförts på dieter med lågt fettinnehåll. De är inte bättre på att förebygga hjärtsjukdom, fetma eller cancer än standarddieten i västvärlden, som är så ohälsosam som en diet kan bli. 'Låt oss inse att om dieter med lågt fettinnehåll fungerade så skulle USA vara den hälsosammaste nationen på planeten—folk har ju där följt sådana sedan slutet av 1970-talet!
bild lånad från https://articles.mercola.com
Om du tittar på grafen ovan kan du dock se att amerikanska midjemått har blivit inget annat än allt stöfrre sedan dess. Vi har ingen aning om hur många som dödats i förtid p g a att de följt dessa riktlinjer. Ändå, trots alltmer forskning om motsatsen påstås dieter med lågt fettinnehåll  vara hälsosamma för våra hjärtan av majoriteten av dietister, hjärtläkare m fl..
Lögn nr 10: Kolhydrater Bör Vara Största Kalorikällan  Jag har redan tagit upp hur insulin resistens är en nyckelfaktor för sjukdom (se Lögn nr 4). En diet bestående av kolhydrater utan fibrer, särskilt med processade gryn och socker, leder direkt till insulin- och leptinresistens. När den största andelen av kalorier du äter kommer från hälsosamma fetter existerar inte ens dessa problem. De flesta högkolhydrats-dieter innehåller mycket socker och [icke-resistent] stärkelse, inte grönsaker. När fett-varningarna spreds över landet [USA och därifrån resten av västvärlden] följde snart en högkolhydrats-galenskap. När fet mat togs bort måste något annat läggas till för att göra maten smaklig; detta något var socker. Särskilt högkoncentrerade former av fruktos [som är "den värsta av sockerarter" enl https://finska www.diabetes.fi], som höghaltiga fruktoser  som majssirap, som lägger förbannelsen av metabolisk [ämnesomsättnings-]katastrof för din kropp.  
När fett utsågs till boven i dramat (avilket var en falsk anklagelse), ignorerades socker totalt, fast socker var den rätta brottslingen bakom inflammationen, Det Metabola Syndromet [samlingsnamn för riskfaktorer som kan leda till diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar],  diabetes och hjärtjukdom. Amerikas kärlek till socker var en välsignelse för industrin för processad mat; de tillsatte därför fruktos i praktiskt taget allt från soppa till nötter... bokstavligt talat. Om du vill se effekterna detta hade på landets hälsa och midjemått kan du bara titta på nyheterna.  
En diet rik på kolhydrater stör insulin- och leptin-signalerna och kan med tiden mycket väl resultera i typ 2 diabetes. En högre grad nyttiga fetter rättar däremot till de metaboliska frågorna. Forskning har visat att ketogen kost [strikt lchf]—med begränsad tillgång till kolhydrater och en hög andel nyttigt fett, eftersom det optimerade deras insulinkänslighet liksom andra metaboliska processer. Det finns bevis för att lågkolhydratsdieter, som kombineras med rätt mängd protein, t o m kan sakta ned utvecklingen av Alzheimers sjukdom och cancer. [Från Harvard 2017 gällande om ketogen kost [strikt lchf] är hälsosamt här!]  

Bild av kolhydrater lånad från kolhydrater.se
Nu till Sanning nr 1:  Ju mer du äter som dina förfäder ju bättre, fäärsk hel mat, lokalt och hållbart odlat och mat som är så lite processad  som möjligt, helst inte alls. Det är den typ av mat som dina gener och biokemi anpassats till och den kommer att ge dig möjlighet att vända och förebygga de flesta sjukdomarna, Sådan mat hittar du hos dina lokala odlare och du kommer att bli förstummad av de positiva förändringar som sker med din hälsa när du rensar upp i din kost!  
Var uppmärksam på kostråd från mainstream-experter, då de kanske inte alls baserats på vetenskap, eller är baserade på vetenskap som varit föråldrade i decennier. Sanningsenlig, exakt information är ditt bästa vapen för att ta tillbaka kontrollen över din hälsa."

Inga kommentarer: