tisdag 6 februari 2018

Alternativa fakta om näring

Jag har funderat och läst mycket om kosten senaste tiden och så här i Trump-tider med alternativa fakta passar det bra att även ta upp hur många myter och rena lögner om vad vi bör äta som är i svang i världen. Vissa av okunskap, men alltför många sprids som rena marknadsföringsstrategier för olika produkter. Jag vill därför dela en artikel om de tio vanligaste näringsmyterna. Den är skriven av dr Joseph Mercola, som är alternativmedicinare och osteopat. Han kritiserats en hel del av skolmedicinare och läkemedelsindustrin, men enligt många ger de sina råd för att få sälja sina mediciner. Det sänker verkligen mitt förtroende för dem och jag läser även dr Mercola med kritisk blick, men hans råd samstämmer så mycket med allt jag känner till och skrivit om tidigare, så jag väljer att tvivla på hans tvivlare. Dr Nisse Simonsson, som är skolmedicinare, håller dessutom ändå med om det mesta här! Jag har delat upp artikeln, som jag översatt från engelska här, så de sista två punkterna kommer senare:
Sanningen på vacker bild lånad från www.preachingfriars.org
"Många myter om näring har upprepats om och om igen tills man tror att de är sanna, särskilt när de oavbrutet sprids till allmänheten av auktoriteter som myndigheter.  
De goda nyheterna är dock att nu så sakteliga sprids äntligen sanningen till allmänheten, särskilt när de bevisas av ivriga satiriker som jobbar undercover inom matindustrin, som i den listiga fetma-parodin om Coca-Cola nedan:  

I en artikel som handlar om destruktiva lögner finns Kris Gunnars vid AuthorityNutrition.com, [som presenterar sig själva som 'en evidensbaserad näringssida på internet, som hjälper hjälper dig att fatta upplysta beslut gällande din hälsa'] är en av de som beundransvärt försöker avslöja faran med farliga kostmyter [genomgående mina kursiverimgar]som fortsätter spridas av många näringsfysiologer. Jag håller med om de flesta av hans åsikter, men har lagt till några som jag tycker är viktiga.---

Lögn nr 1: Frukost är det Hälsosammaste Målet under Dagen och att du ska Äta många Små Mål under Dagen  Hur många av oss har inte haft mödrar som vägrade att låta oss lämna huset utan att ha ätit frukost? Mamma vet säkert bäst om en massa saker— men det har visat sig att detta är inte en av dem. Det finns nu en hel del forskning som visat på hälsofördelarna med återkommande fasta, vilket egentligen är precis vad du höll på med genom att smita hemifrån utan frukost. Studier har nyligen visat att återkommande fasta kan ge samma hälsovinster som konstant ransonering av kalorier, vilket i många studier visat sig dramatiskt öka livslängden hos djur. Det kan också vara till god hjälp för dem som har svårt att sänka sitt dagliga kalori-intaget.
Vid sidan om att du blir effektiv på att bränna fett kan s k intermittent fasta [periodisk fasta] också ge en extrapuff åt produktionen av dina mänskliga tillväxthormoner så mycket som  1200 % för kvinnor och 2000 % för män. Periodisk fasta och ett minskat kaloriintag har båda visat sig ge viktminskning och förbättra metabola riskmarkörer. Hur som helst har periodisk fasta visat sig ha något effektivare effekt på att minska insulinresistens.
Andra fördelar är minskad inflammation, förbättrat blodtryck och lägre vikt.Intermittent fasta kan också förbättra din hjärnas funktion [något jag skrev om här och som Yoshinori Ohsumi tilldelades Nobelpriset i medicin 2016 för autofagi!] genom att sänka nivåerna av BDNF, ett protein som skyddar dina hjärnceller från försämringar i samband med Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
Det finns flera olika varianter av periodisk fasta att välja bland, så jag rekommenderar att experimentera och se vad som funkar bäst för dig. Ett av de enklaste är dock att, helt enkelt skippa frukosten och begränsa ätandet till några få timmar om dagen—exempelvis mellan kl 11 och 19.
Rådet att  'äta sex små mål om dagen' kommer från vad som tycks vara logiska principer (portions-kontroll, att hålla energin uppe, stabilisera blodsockret osv), men i verkligheten så har det sättet att äta inte visat på dessa fördelar. Vi verkar behöva en period av svält för optimal metabolisk funktion [ämnesomsättning].  Och om du tänker på det, våra uråldriga förfäder hade ju inte tillgång till matbutiker 24/7 [dygnet runt] och de överlevde långa perioder av festande och av svält. Problemet är att de flesta av oss är på festhumör 24/7. Att använda sig av periodisk fasta är det bästa sättet jag vet att sätta igång kroppens förmåga att bränna fett som främsta källa.

Lögn nr 2: Mättat Fett Orsakar Hjärtsjukdom Den farliga rekommendationen att undvika mättat fett kommer från en icke bevisad hypotes från mitten av 1950-talet och har skadat folks hälsa i 40 år. Så sent som 2002 gav amerikanska 'experterna' Food & Nutrition Board ut följande vilseledande text, som sammanfattar myten  Mättat fett och kolestrol har ingen känd nyttig roll i att förhindra kronsik sjukdom och behövs inte i någon diet.' [Jag känner en kvinna som chockerande nog nyligen rekommenderades Becel mot sitt höga kolesterol!] Precis som the National Academies' Institute of Medicine rekommenderar vuxna att 45-65 % kolhydrater i sin kost, 20-35 % från fett och 10-35 % från protein. Det är den totala motsatsen till det ideala fett- och kolhydratsintaget garanterar i princip för en högre sjukdomsrisk.
De flesta skulle må bäst av en diet där 50-85 % av kalorierna var dag kommer från hälsosamt fett. Däremot behöver du betydligt mindre kolhydrater för optimal hälsa. Trots att det kan verka vara mycket fett är det väldigt näringstätt, vilket ger en mindre mängd med tanke på volymen på tallriken. Faktum är att Mättat fett från animala eller vegetariska  provkällor ger utmärkt byggmaterial för cellmembran, olika hormoner och hormonlika ämnen, som din kropp inte kan klara sig utan [essentiella].
 Fett  är också bärare att fettlösliga vitaminerna A, D, E och K och krävs för att karotin ska bli till vitamin A, absorbera mineraler och ta hand om flera viktiga biologiska processer. Mättat fett är också det bränsle ditt hjärta föredrar! Bra källor till hälsosamt fett som du bör inkludera i kosten är: Avokado, smör gjort av gräsätande ekologisk mjölk, råa mejeriprodukter, ekologiska pastöriserade äggulor, kokos och kokosolja, icke upphettad nötolja, råa nötter som makadamia, och råa frön, kött från frigående gräsätare.

Lögn nr 3: Högt Omega-6 Frön och Vegetariska Oljor är Bra för dig Av all hälsoförstörande mat på marknaden är de med högt processad vegetarisk och fröolja de allra värsta. När det äts i stora kvantiteter, som de görs av de flesta amerikanernas, stör de allvarligt den viktiga förhållandet mellan omega-3 och omega-6 . I en perfekt värld, skulle detta förhållande vara 1:1—men den genomsnittlige amerikanen äter 20 till 50 gånger mer omega-6 än omega-3 fetter. För mycket omega-6-fett från processad mat ökar betydande risken för hjärtsjukdom, cancer, Alzheimers, diabetes, reumatoid artrit, och många andra sjukdomar.
Det kolesterol som finns i våra artärer som plack är oxiderat, skadligt kolesterol, som våra immunsystem identifierar som om det vore bakteriell. Som svar på det skickar vårt immunsystem ut makrofager för att attackera det, vilket leder till inflammation i artärernas väggar. Den viktigaste faktorn vid hjärtsjukdom är detta oxiderade kolesterol, som du bjuder in i kroppen var gång du äter vegetariska oljor eller tillagar maten i dem.  Många vegetariska och fröoljor är också genetiskt konstruerade, vilket ytterligare ökar hälsorisken. Det gäller mer än 90% av amerikansk rapsolja. Vilken olja är då bäst att använda? Av alla tillgängliga oljor är kokosolja ett av de bästa valen för tillagning eftersom det är nära nog komplett mättat fett—vilket innebär, mycket mindre känslig för att skadas av att hettas upp. Kokosolja har bland de mest näringsmässigt nyttiga fetterna. [Läs mer om kokosolja här.] Olivolja är också hälsosamt men skadas enklare vid upphettning och används bäst kall till sallad.

Lögn nr 4: Konstgjorda Sötningsmedel Är Säkra Alternativ till Socker för Diabetiker, och hjälper till vid viktminskning Många använder konstgjorda sötningsmedel för att gå ned i vikt och/ eller så är de diabetiker som måste undvika socker. Det ironiska är att nästan alla studier hittills [juli 2014] visar att konstgjorda sötningsmedel orsaker större viktökning än sötningsmedel med kalorier. Studier visat också att konstgjorda sötningsmedel kan vara värre än socker för diabetiker.
Data från 2005, som samlades in under en 25-år lång studie vid San Antonio Heart Study visade att de som drack lättläsk ökade risken för allvarlig viktökning mer än de som drack vanlig läsk. I genomsnitt ökade varje lättläsk deltagarna drack var dag risken att bli överviktig med 65% under de närmaste sju till åtta åren och det gav dem 41 % högre risk att bli överviktiga. Det finns flera olika möjliga skäl till det, som t ex:

  • Söt smak ensam verkar öka hungern, oberoende av kalori-innehållet 
  • Konstgjorda sötningsmedel verkar bevara suget efter sötsake och den sammanlagda socker-konsumtionen minskar därför inte, utan innebär större problem att kontrollera vikten.
  • Konstgjorda sötningsmedel  kan störa kroppens naturliga förmåga att 'räkna kalorier', visar ett flertal studier. Exempelvis fann en studie från Purdue University att råttor som fick konstgjorda sötade drycker åt mer kaloririk mat än råttor som fick drycker med högt kaloriinnehåll.
Listan på hälsorisker i samband med konstgjorda sötningsmedel som särskilt aspartam, blir allt längre. Jag har en lista över studier som visar på skadliga effekter av aspartam, som jag rekommenderar att du kollar här om du tvivlar. Du bör även se denna video:

Lögn nr 5: Soja är hälsosamt  Den skyhöga  förväntan på soja som 'hälsomat' är ett  perfekt exempel på hur  briljant marknadsföringsstrategi kan lura miljoner. Men gör inga misstag; ickefermenterade sojaprodukter är INTE hälsosamma tillskott  till din diet, oberoende av ditt kön eller ålder. Jag är inte alls emot all soja; den som fermenterats på rätt sätt och helst ekologisk soja, som tempeh, miso och natto, ger goda hälsofördelar, tack vare de fördelaktiga bakterier (probiotika) fermenteringsprocessen ger. Tusentals studier har bundit ickefermenterad soja  till ett antal hälsoproblem, dock.  Mer än 90%  av amerikansk sojaskörd är också genetiskt framställda, vilket bara ökar hälsoriskerna.
Om du tycker att denna information skrämmande, vill jag uppmuntra dig att läsa några artiklar på min Soja-sida här! Diagnoserna nedan visar några skrämmande hälsoeffekter vetenskapen sammankopplar med ickefermenterade sojaprodukter:
Bröstcancer, Hjärnskador och kognitiv försvagning, Hjärtsjukdom, Sköldkörtelproblem, Njursten, Funktionsrubbningar av immunsystemet, Allvarliga och potentiellt farliga matallergier, Undernäring, Matsmältningsproblem, Problem vid graviditet och amning, Reproduktiva problem och Skadad fertilitet samt Utvecklingsavvikelser hos spädbarn.


Inga kommentarer: